Mat och dryck

Asiatisk matlagning
Det finns många spännande rätter från Asien som inte bara är vackra att se på utan även är goda och nyttiga. Du får kunskap om hur man tillagar t ex sushi, wokad
och annan asiatisk mat och får även lära dig vilka kryddor man använder.

Asiatisk matlagning
Asiatisk mat lämnar ingen oberörd! Man provar gärna fler och fler rätter och för det mesta är allt vansinnigt gott. I motsats till vad många tror är maten inte alltid
brinnande het. Tjusningen ligger i dess rika variationer och blandning av smaker. Basen är kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Variationerna görs i smaksättningen med
kryddor och örter samt hur maten tillagas och läggs upp. Några typiska ingredienser är chili, vitlök, fisksås, kokosmjölk, ingefära och citrongräs.

Chokladprovning
Carl von Linné namngav denna växt för närmare 300 år sedan. Idag uppskattas chokladen mer än någonsin, inte bara som godis, utan framförallt som ett livsmedel. Under denna chokladprovning provar vi några högkvalitativa sorter. En kväll för livsnjutare!

Festmat
Att bjuda på en välkomponerad måltid, där man lagt ner tid och omsorg på både matlagning, kombination av rätter, tillbehör, uppläggning, garnering och dukning
gör att chanserna till succé är stora.

Fisk
Vi lagar fisk med första klassens råvaror. Goda såser med vin, färska örter och annorlunda tillbehör är ett sätt att göra fiskrätterna till en smaksensation och en spännande smakupplevelse.

Fusion cooking
En annorlunda kväll i köket då du blandar hej vilt. Västerländska råvaror med asiatiska kryddor eller tvärtom, lite upp och ner. Det blir flera ovanliga och spännande kombinationer.

Gourmetmatlagning
För dig som vill lära dig att laga mat med den där lilla extra touchen. Du får lära dig hur du kombinerar olika maträtter och tillbehör, hur du dukar och garnerar, allt det som gör din middag till en minnesvärd upplevelse. Vi avslutar varje kurstillfälle med en trerättersmiddag och ett glas vin för den som så önskar!

Grekiska köket
Börja helgen med trevligt sällskap. Vi lagar till och äter härlig grekisk mat tillsammans. Tzatsiki, Souvlaki, härliga lammrätter är en del av det grekiska köket.

Husmanskost
God svensk husmanskost har glömts bort av många idag. Den tar inte så lång tid att tillaga och maten blir spännande och magert näringsriktig om man gör på rätt sätt!

Husmanskost
Man får något särskilt i blicken när man tänker på köttbullar med lingon, kalops med rödbetor, biff med lök eller biff Lindström och Rydberg. De är maträtter lika klassiska som Fänriks Ståls sägner och de slår an strängar i oss som sätter oss i kontakt med våra djupaste rötter. Riktig mat serverad i generösa portioner.

Italiensk matlagning
Många känner det italienska köket genom pastan och pizzan. Det finns naturligtvis så mycket mer. Genuina råvaror, olivolja, färska kryddor och vin är några ingredienser vi använder för att tillaga våra italienska middagar. Mycket doft och smak utlovas.

Indiska köket
En rundresa med mat från olika delar av Indien. Smakrikt och spännande! Vi komponerar och lagar maten tillsammans. Kostnad för mat tillkommer.

Matglada herrar
Även novisen vid spisen kan laga läcker och rolig mat. Du behöver inte vara van i köket, här lär du dig laga god mat som du kan överraska familjen med! Varje sammankomst avslutas med en gemensam måltid till självkostnadspris.

Matlagning för nybörjare
Matlagningskurs för dig som är nybörjare i köket och tycker om livets goda. Under trivsamma former lär vi oss att laga god och nyttig vardagsmat samt går igenom näringslära, basvaror och köksetikett. Vi avslutar med att laga en festmåltid.

Matlagning enligt GI-metoden
För dig som vill äta hälsosamt och vill lära dig mer om hur man kan använda sig av GI i vardagen. Vi kommer bl a gå igenom vad glykemiskt index är, hur vi påverkas
av maten, näringslära och hur vi väljer livsmedel efter GI. Kostnad för mat tillkommer.

Matlagning för herrar
Detta är kursen för herrar som vill förkovra sig i köket. Du lär dig laga enkel, god och nyttig mat både till vardag och fest. Kostnader för mat tillkommer.

Matlagning för herrar
Är du novis vid spisen? Du vet väl att en "bra karl reder sig själv"? Under trivsamma former går vi på ett enkelt sätt igenom hur man lagar festligt och gott.

Matlagning till vardag och fest
Med hjälp av några enkla knep kan du lära dig laga utmärkt mat till både vardag och fest utan att vara bevandrad inom kokkonsten. Det enda du behöver är ett gediget matintresse. Matkostnad tillkommer med ca 80 kr/gång.

Marockansk matlagning
Marockansk mat är smakrik och välkryddad och sägs vara det mest sensuella köket i Nordafrika. Saffran, rosenvatten, koriander, ras el hanout, färsk mynta
används flitigt. Grönsaker och kryddor blir till en festival i färg.

Mexikanska köket
Börja helgen med trevligt sällskap. Vi lagar till och äter härlig välkryddad, het mexikansk mat tillsammans. Tacos, burritos, chili med mera är en del av det smakrika mexikanska
köket.

Olivoljeprovning
Kom med på en spännande geografisk resa i olivoljans underbara värld. Olivträdet har en lång historia. Det var grekernas och romarnas flytande guld och för oss en ny källa till hälsa. Du får reda på hur man odlar, skördar och pressar. Vilken olja skall man välja och
hur skall den förvaras, hur är det med olivoljans goda hälsoeffekter? Vi gör en olivoljeprovning tillsammans där vi följer ett provningsprotokoll med färg, doft och
smak.

Persiska köket
Följ med på en resa genom Persien och upptäck maten från Mellanöstern! Det persiska köket är känt för sina spännande risrätter och färgstarka bufféer, aromatiska
örter och kryddblandningar. Ingredienserna har en hälsobefrämjande effekt, lågt GI och är även gluten- och laktosfritt. Kostnad för mat tillkommer.

Sushi
Sushi är en japansk specialitet. Den är vacker att se på, god att äta och väldigt hälsosam med sina få kalorier och sitt låga kolesterolvärde. Råvarorna är omsorgsfullt
utvalda och du får på några timmar lära dig grunderna i att tillaga sushi med den respekt det kräver. Den skall ätas nylagad, därför avslutas kvällen med en måltid som du själv skapat samtidigt som du introduceras i japansk dukning och etikett. Det är en vanlig uppfattning i Sverige att sushi står för rå fisk men egentligen betyder det vinägersmaksatt ris. Sushi kombineras med t ex fisk, skaldjur, ägg eller grönsaker.

Tapas
Tapas är ett drinktilltugg och betyder lock eller täcka. Små aptitretande rätter, som ofta serveras på stående fot i baren.

Tapas
Tapas är en spansk mattradition där man från början serverade smårätter på lock (tapas). Numera tillämpas tapas lite bredare världen över med en förankring runt
Medelhavet. Vi tillagar snyggt presenterade smårätter såväl varma som kalla, att bjuda från buffé eller att serveras som tapas helt enkelt.

Thailändsk matlagning
Det thailändska köket kännetecknas av spännande kombinationer av chili, lime, sötma, vitlök och olika kryddörter. Förutom att maten är kalorisnål, innehåller den ingredienser, som sägs ha positiv påverkan på oss människor.

Tittägg
Minns du kanske din barndoms underbara tittägg som du inte kunde se dig mätt på. Det romantiska ägget i socker med sina gulliga små dekorationer. Nu har du möjlighet att själv lära dig att tillverka ett vackert tittägg i socker. Allt går faktiskt att äta upp men främst är det ett litet konstverk som håller i många år. Tittägg tillverkades redan på 1870-talet. Du tränar på kristyrteknik med olika tyllar. Gör blommor, blad och olika bårder. Du gjuter tittägg i socker, gröper ur det och fyller med olika dekorationer. Ägget fästs ihop och sedan dekorerar du utansidan med kristyr.
Kanske något att överraska med till påsk?

Veganmatlagning
För dig som vill ha dig grundläggande kunskaper och färdigheter i att planera och tillaga veganrätter och -måltider. Vi går igenom hur man t ex kan ersätta mjölkprodukter och hur man får i sig de ämnen kroppen behöver.

Vegetarisk matlagning
Kursen ger grundläggande kunskaper och färdigheter i att planera och tillaga vegetariska rätter och måltider. Du får lära dig vilka livsmedel som är vanligast i vegetarisk matlagning, var de finns att köpa och olika tillagningssätt. Vi tar upp såväl svensk mat som rätter
från andra länder.

Vegetarisk matlagning
För dig som vill få grundläggande kunskaper i vegetarisk matlagning. Vegetarisk matlagning behöver inte alls vara svårt eller krångligt. Vi tillagar och njuter av såväl
enklare vardagsmat som festligare rätter och du behöver absolut inte vara övertygad vegetarian för att älska den här kursen!

Vinkunskap
Vill du få ut mer av vinupplevelsen genom att förbättra din provningsteknik och lära dig mer om världens viner? Du får en genomgång av de faktorer som påverkar det färdiga vinet och lär dig skillnaderna mellan gamla och nya världens vinstilar. Vi går igenom klassificeringar, vinområden och vintrender.

Vinkunskap
Här får du svar på alla dina frågor om hur man provar vin - vinprovningsteknik, världens
vinlagar, druvsorternas färg, doft och smak, vintillverkning, vinlagring, vinlitteratur
och sambandet mellan vin och mat.

Whisky
Du får en inblick i whiskyns fascinerande värld och historien bakom. Vi går igenom olika stilar, ursprung och tillverkning. Kvällen avslutas med provsmakning av fyra olika stilar.