Medspråk

Vi vänder oss i första hand till dig som letar efter en meningsfull sysselsättningsplats och som är inskriven vid Arbetsförmedlingen. Som svensktalande medspråkare gör du en viktig insats för integrationen i samhället. Genom samtal på enkel svenska stödjer du människor från andra kulturer som vill öva på svenska språket, delar med dig av dina erfarenheter och lär känna andra kulturer.

Bli medspråkare

Har du ett intresse för personliga möten, språk och andra kulturer? Vill du ge av din tid och ditt engagemang för andra människor och ett bättre Sverige? Inget märkvärdigare än så behövs för att bli medspråkare och medverka i ett kontaktnät där du gör en viktig insats.

Vi söker dig som talar svenska och som vill dela med dig av dina erfarenheter av den svenska kulturen och det svenska samhället. Vi behöver även dig som tycker om människor och är ödmjuk inför andras livssituation, vill bistå med livsglädje och empati, känna att du gör något meningsfullt samtidigt som du utvecklas som människa.

Spännande möten

Du och andra svensktalande medspråkare leder tillsammans små grupper för personer från andra länder som vill träna svenska genom informella samtal. Du delar med dig av ditt språk och din kultur samtidigt som du får ta del av andras i ett givande utbyte. Du möter människor som har en historia att berätta, om miljöer, erfarenheter och livsöden ofta långt utanför vår horisont.

Som medspråkare kan du även mota ensamhet och öka livskvaliteten för personer med behov av socialt umgänge. Du kan till exempel läsa högt ur tidningar eller böcker, gå på promenader, prata, spela spel eller vara lots i praktiska ärenden.

Anmäl dig hos Arbetsförmedlingen

För att bli medspråkare hos Medborgarskolan pratar du med din arbetsförmedlare.

Vill du träna svenska?

Om du vill träna svenska genom att möta svensktalande i en medspråksgrupp är det bara att komma och prova. Det är kostnadsfritt, frivilligt och ingen anmälan behövs.

För mer information om var och när grupperna möts, vänd dig till kontaktpersonen på din ort. Varmt välkommen!

Vill du veta mer?

Trollhättan
Karin Lundberg
tel 0520-301 20 | karin.lundborg@medborgarskolan.se