Sanndröm med klös

STÖD OCH MATCHNING

Kvinna med två katter

Sol-Britt Carlsson hade jobbat som kontorist i 30 år när hon plötsligt blev uppsagd. Men depp blev pepp tack vare Stöd och matchning. Nu driver Sol-Britt sin dröm, ett eget kattpensionat.
– Mötet på Medborgarskolan blev min spark i baken för att våga satsa fullt ut!

Text: CECILIA HAHNE HILGERS
Foto: ANDERS ANDERSSON

KLÖSENS KATTPENSIONAT ligger på släktgården Attavara, fem minuter öster om Simlångsdalen. Här bor Sol-Britt Carlsson, 53 år, sambon Bengt och katten Klösen. Svärfars gamla snickerboa har förvandlats till ett lyxigt kattpensionat på fyra rum med plats för upp till åtta katter.

När vi hälsar på bor här fem: Turbo, Buddy Aslan och syskonparet Selma och Uno. Rummen är ombonade, har egen lucka mot innergården och är inredda efter varje gästs speciella behov.
– Aslan ser lite dåligt, därför har han fått en extra stol intill fönstret så att han lätt ska kunna ta sig upp och ner, berättar Sol-Britt.

DRÖMMEN OM ett eget kattpensionat började gro för fem år sedan. Sol-Britt hade jobbat som kontorist i 30 år när hon blev plötsligt blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Efter att ha anmält sig till Arbetsförmedlingen och gått en köksbiträdeskurs, som inte resulterade i något nytt jobb, fick hon kontakt med Stöd och matchning på Medborgarskolan.

– Min coach Maria Edenquist frågade vad jag skulle göra om jag fick bestämma helt själv. När jag sa att jag ville starta ett kattpensionat bemötte hon mig bara med positiv nyfikenhet. Hon tyckte inte att det var en knäpp idé eller att jag var en “crazy cat lady”, säger Sol-Britt.

EFTER ATT HA gjort studiebesök på ett katthotell i Getinge gjorde Sol-Britt slag i saken. Hon skrev ihop en affärsplan och sökte Starta eget-bidrag på Arbetsförmedlingen. Årsskiftet 2016/2017 öppnades Klösens Kattpensionat. Hittills har affärerna gått lysande, så bra att Sol-Britt har planer på att bygga ut kattpensionatet med fyra rum till.
– Det är bara min sambo som ska övertalas, men jag håller på att ta fram lite statistik till honom som underlag för att motivera utbyggnaden, säger Sol-Britt och skrattar.

RESAN FRÅN kontorist till kattpensionatsägare fick ett lyckligt slut tack vare kontakten med Stöd och matchning.
– Man tänker ju alltid lite att “ska man…” och “vad ska folk tycka?” Det betydde mycket att någon utifrån trodde på mig och min idé.