Vi fick jobb!

Här nedan kan du läsa berättelser från några av våra före detta deltagare i Stöd och matchning och hur de fått jobb.

En dröm har gått i uppfyllelse

Rozalin Hamo, 36, förskolepedagog:Rozalin Hamo

Rozalin Hamo kom från Kurdistan till Sverige för tre år sedan och började på Stöd och matchning hos Medborgarskolan i somras. "Min handledare stödde och peppade mig mycket i samband med mitt jobbsökeri", säger Rozalin. Jag fick värdefull hjälp med intervjuträning och att förbättra och anpassa mina ansökningshandlingar till de jobb jag sökte.

Efter en knapp månad blev hon kallad till intervju för ett arbete inom barnomsorgen. En vecka senare fick Rozalin jobb på en förskola i Halmstad.
Jag har länge velat jobba med barn och nu får jag göra det, säger Rozalin med ett leende. En dröm har gått i uppfyllelse!

Jag upplevde att jag hade åldern emot mig

Azem RamaAzem Rama, konsult i bemanningsbranschen:

Azem Rama har under sin tid i Stöd och matchning varit aktivt arbetssökande, träffat många företag, sökt många ledigförklarade arbeten och utökat sitt nätverk betydligt. Medborgarskolan har givit mig extra stöd eftersom jag har upplevt att jag har åldern emot mig, säger Azem som precis fyllt 53 år.

Azem fick i början av juni timanställning som konsult inom bemanningsbranschen och har sedan dess arbetat på flera verkstadsföretag via bemanningsföretaget, både i Falkenberg och i Varberg. Trots att jag arbetat i princip mer än heltid har Medborgarskolans handledare varje vecka följt upp med mig för att säkerställa att arbetet går bra, säger Azem och lägger handen på hjärtat.

Nyss fick jag reda på att jag troligtvis kommer få anställning i det Varbergsföretag där jag arbetat som konsult", berättar Azem. "De är nöjda med mitt arbete och jag trivs bra!

Alla borde få prata med en handledare på Stöd och matchning!

Emma Backelid, f d deltagare i Stöd och matchningEmma Backelid, sälj- och kundrådgivare:

Jag kände att jag hade koll på hur jag skulle söka jobb, men jag visste inte riktigt vilka jobb jag skulle söka. Handledaren lyssnade verkligen och fick mig att börja fundera på vad jag är bra på.

Efter att ha fått stöd i att kartlägga mina egenskaper och färdigheter så var försäljning ett av de yrken som fanns på listan. Jag såg annonsen för Synsam och kände att jag skulle passa som sälj- och kundrådgivare. Jag har läst Estetik och media på gymnasiet och att få använda min kreativitet och mitt sinne för färg och form på arbetet är ju jättekul. Jag sökte jobbet och fick det!

Jag tycker verkligen att alla borde få prata med en handledare på Stöd och matchning, man blir full av energi och inspiration!

Det är helt enkelt underbart att ha arbetskamrater igen

Janina Starkh, f d deltagare i Stöd och matchningJanina Starkh, 43, personlig assistent:

Jag är utbildad undersköterska och har jobbat inom vården i många år. Men så fick jag fibromyalgi och hemsk värk i kroppen. För sex år sedan blev jag uppsagd. Jag har arbetstränat inom vården men det har inte riktigt fungerat. Till slut hamnade jag i Fas 3 och kände mig ganska uppgiven över att ha gått hemma så lång tid.

Av Medborgarskolan fick jag en ordentlig spark i rumpan att ta tag i jobbsökandet igen. Jag fick hjälp med att skriva om mitt CV och få bättre struktur på mitt personliga brev. Det tog skruv! Jag har alltid velat jobba som personlig assistent, och via min handledare kom jag i kontakt med Humana och fick komma på intervju direkt.

Nu jobbar jag 50 procent på ett LSS-boende och det passar mig väldigt bra. Jag har dessutom fått in en fot på två andra ställen, och ett till rycker i mig - nu vet jag nästan inte vad jag ska välja! Att vara tillbaka i arbetslivet betyder mycket. Det är helt enkelt underbart att ha arbetskamrater igen.

Att vara arbetslös är som ett vakuum som jag behövde hjälp att komma ur

Deltagare STOM Anna-SaraAnna-Sara Schultz, 20, kommunikatör:

Efter gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville plugga eller jobba med och var lite kräsen och rädd för att söka jobb som jag inte trodde att jag skulle klara av. När jag hamnade på Medborgarskolan hade jag varit arbetssökande i två år och var ganska nyinflyttad i Skövde.

På Medborgarskolan stärktes jag verkligen av att de såg min potential och arbetsvilja. De trodde på mig och pushade mig! Att vara arbetslös är som ett vacuum som jag behövde hjälp att komma ur, och det fick jag med goda råd och stärkande beröm. Folk tycker att jag överdriver när jag berättar om hur bra och personlig hjälp jag fått, men för mig har det varit ett fantastiskt möte med en organisation som tar stort ansvar och som jag innan inte ens visste fanns.

Nu jobbar jag som timanställd kommunikatör på Samres med kundservice åt Västtrafik. Ett otroligt roligt jobb där jag lär mig jättemycket varje dag. Och så har jag precis tagit jägarexamen.

Det bästa är när barnen säger hur fin de tycker att idrottsplanen blivit

Deltagare STOM ManuelManuel Jerez Rodriquez, 60, klubbvaktmästare:

Jag har en arbetsskada efter en trafikolycka som gör att jag inte kan lyfta hur tungt som helst, så jag kunde inte fortsätta att arbeta som verkstadsmekaniker. Istället blev jag vaktmästare i en fotbollsklubb där jag hade hand om fotbollsplanerna och kaféet, men jag fick inte förlängt utan blev arbetslös.

Det var så jag hamnade hos Medborgarskolan. Det var väldigt värdefullt. Jag gick några jättebra kurser, bland annat fick vi träna med en skådespelare på hur man beter sig på jobbintervjuer, och så lärde jag mig att måla akvarell. Min handledare berättade att de sökte någon precis som jag till hennes sons fotbollsklubb.

Så nu är jag vaktmästare i Kareby IS på halvtid och stortrivs. Jag har jobbat där i två år och har hand om det mesta, lägger upp mitt jobb själv och ställer upp när jag behövs. Det bästa är när barnen säger hur fin de tycker att planen blivit. Barn är ärliga, de skulle aldrig ljuga om något sådant. Då vet jag att jag gör ett bra jobb.

Min stora fråga när jag började på Stöd och matchning var 'Vem vill anställa mig?'

Linda, personlig assistent:

För ett drygt år sedan kom Linda till Medborgarskolans Stöd och matchning. I dag kan Linda blicka tillbaka på ett händelserikt år. Hon har inte bara gjort en livsresa med ökad självkänsla och ett större mod, utan har också förbättrat sin hälsa och fått en tillsvidareanställning som personlig assistent. Helt enligt hennes dröm.

Med sju barn har jag varit föräldraledig under en längre tid. Detta gör att jag kommit bort ifrån arbetslivet och mitt självförtroende var i botten när jag första gången kom till Medborgarskolan. Min stora fråga var 'Vem vill anställa mig?', berättar Linda.

Jag är glad att jag började på Stöd och matchning för tack vare det fick jag 'verktyg' för att starta en inre resa och ändra min inställning. Jag vet i dag vad jag vill, vilka mina goda egenskaper är och att med en mer positiv inställning skapas det möjligheter, berättar Linda.

Läs mer om Stöd och matchning