Vi hittade jobben som inte fanns

"Det är helt enkelt underbart att ha arbetskamrater igen"

Deltagare STOM JaninaJanina Starkh, 43, personlig assistent:

"Jag är utbildad undersköterska och har jobbat inom vården i många år. Men så fick jag fibromyalgi och hemsk värk i kroppen. För sex år sedan blev jag uppsagd. Jag har arbetstränat inom vården men det har inte riktigt fungerat. Till slut hamnade jag i Fas 3 och kände mig ganska uppgiven över att ha gått hemma så lång tid.

Av Medborgarskolan fick jag en ordentlig spark i rumpan att ta tag i jobbsökandet igen. Jag fick hjälp med att skriva om mitt CV och få bättre struktur på mitt personliga brev. Det tog skruv! Jag har alltid velat jobba som personlig assistent, och via min handledare kom jag i kontakt med Humana och fick komma på intervju direkt.

Nu jobbar jag 50 procent på ett LSS-boende och det passar mig väldigt bra. Jag har dessutom fått in en fot på två andra ställen, och ett till rycker i mig - nu vet jag nästan inte vad jag ska välja! Att vara tillbaka i arbetslivet betyder mycket. Det är helt enkelt underbart att ha arbetskamrater igen."

"Att vara arbetslös är som ett vakuum som jag behövde hjälp att komma ur"

Deltagare STOM Anna-SaraAnna-Sara Schultz, 20, kommunikatör:

"Efter gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville plugga eller jobba med och var lite kräsen och rädd för att söka jobb som jag inte trodde att jag skulle klara av. När jag hamnade på Medborgarskolan hade jag varit arbetssökande i två år och var ganska nyinflyttad i Skövde.

På Medborgarskolan stärktes jag verkligen av att de såg min potential och arbetsvilja. De trodde på mig och pushade mig! Att vara arbetslös är som ett vacuum som jag behövde hjälp att komma ur, och det fick jag med goda råd och stärkande beröm. Folk tycker att jag överdriver när jag berättar om hur bra och personlig hjälp jag fått, men för mig har det varit ett fantastiskt möte med en organisation som tar stort ansvar och som jag innan inte ens visste fanns.

Nu jobbar jag som timanställd kommunikatör på Samres med kundservice åt Västtrafik. Ett otroligt roligt jobb där jag lär mig jättemycket varje dag. Och så har jag precis tagit jägarexamen."

"Det bästa är när barnen säger hur fin de tycker att idrottsplanen blivit"

Deltagare STOM ManuelManuel Jerez Rodriquez, 60, klubbvaktmästare:

"Jag har en arbetsskada efter en trafikolycka som gör att jag inte kan lyfta hur tungt som helst, så jag kunde inte fortsätta att arbeta som verkstadsmekaniker. Istället blev jag vaktmästare i en fotbollsklubb där jag hade hand om fotbollsplanerna och kaféet, men jag fick inte förlängt utan blev arbetslös.

Det var så jag hamnade hos Medborgarskolan. Det var väldigt värdefullt. Jag gick några jättebra kurser, bland annat fick vi träna med en skådespelare på hur man beter sig på jobbintervjuer, och så lärde jag mig att måla akvarell. Min handledare berättade att de sökte någon precis som jag till hennes sons fotbollsklubb.

Så nu är jag vaktmästare i Kareby IS på halvtid och stortrivs. Jag har jobbat där i två år och har hand om det mesta, lägger upp mitt jobb själv och ställer upp när jag behövs. Det bästa är när barnen säger hur fin de tycker att planen blivit. Barn är ärliga, de skulle aldrig ljuga om något sådant. Då vet jag att jag gör ett bra jobb."

Läs mer om Stöd och matchning