Trivsamt prat förbättrar svenskan

Fikat är framdukat och en efter en droppar deltagarna i medspråksgruppen in. Det blir en trevlig tisdagseftermiddag med samtal om allt från jantelagen till en annorlunda mobilapp och om varför det är viktigt att kunna prata svenska.

Idag har medspråkarna tagit med sig några tidningar och ett ordspel.

– Vi förbereder lite så får se var vi hamnar, vi vet ju inte alls vad vi kommer att prata om, säger Barbro, en av medspråkarna. Deltagarna i den här medspråksgruppen kommer från olika länder allihop, de har utbildning från sina hemländer och läser svenska och söker jobb, som bland annat läkare, ekonom och elektroingenjör. En av deltagarna, Fattah från Bangladesh, kommer in och berättar att han precis fått praktikplats som läkare på en vårdcentral, och övriga gruppen gratulerar.

– Vi pratar ofta om arbetsmarknaden, berättar Barbro, men det är olika varje gång.För att söka jobb är språket en viktig förutsättning, och deltagarna berättar om hur svårt det är att lära sig svenska.

– Det är svårt att hitta rätt ord, tycker Lena från Ukraina. Och folk pratar ofta snabbt, så det är svårt att förstå.

Lättare i mindre grupp

Deltagarna tycker om att vara med på medspråk.– Här får man träffa nya vänner och prata om olika saker utan att stressa, säger Vivian från Panama.– Först kunde jag inte prata alls, nu kan jag mycket mer. Mina kompisar hemma pratar bara arabiska, säger Muhammed som kommer från Irak och har börjat lära sig bättre och bättre svenska.

– Det är bra med en liten grupp, så att alla vågar prata, säger Eva, som är medspråkare.

Svenskar gör också fel

Stämningen är trivsam, alla är delaktiga i samtalet, som rör sig från hur jantelagen ser ut i olika länder till en rolig tidningsnotis om en mobilapp som ska kunna välja ut vilka kläder man ska ha på sig. En och en halv timme går väldigt fort, fikat dukas av och det är det slut för idag.

– Det räcker inte att bara läsa eller se på tv, man måste prata också, säger Fattah. Men svenskar säger också fel, om jag till exempel frågar ”Var är Muhammed?” så är det många svenskar som skulle säga ”Vart är Muhammed?”. Svenska är ett svårt språk att lära sig, och att det är viktigt att öva på att prata är alla rörande överens om.

Om Medspråk

Sedan början av 2000-talet finns medspråk som en del i Medborgarskolans verksamhet. I mindre grupper får deltagarna träna sig på att prata svenska. I varje grupp finns minst en svensktalande person, en medspråkare, med som stöd och leder samtalet. Gruppen träffas vanligen en gång i veckan och pratar om allt möjligt, utifrån vad som är aktuellt för dagen och vad deltagarna själva vill.

Bli en medspråkare!
Du som har svenska som modersmål och är intresserad av att träffa människor från andra kulturer är välkommen som medspråkare i Medborgarskolan. Som medspråkare fungerar du som en samtalsledare och delar i all anspråkslöshet med dig av språket och livet i Sverige och ger därmed kunskaper och erfarenheter till deltagarna, som i medspråk framförallt får en värdefull möjlighet att komma igång och våga prata svenska.