Mat lockar till prat

En nypa språk, en tesked samtal och två matskedar nya vänner

- integrationsprojektet där mat lockar till prat

Kan man lära sig svenska på ett roligt sätt och samtidigt få nya vänner? Den frågan ställde sig Nihal Haagi, projektledare på Medborgarskolan, när hon träffade en grupp invandrare som ännu inte lärt sig tala flytande svenska. Så småningom fann hon en gemensam nämnare i mat. Mat är något vi gärna samlas runt med våra vänner och familj – och det är ingen hemlighet att den snabbaste vägen till hjärtat ofta går via magen.

Det blev upptakten till ett kombinerat språk- och integrationsprojekt, som pågått under två terminer. Ett tiotal kvinnor från lika många länder började träffas regelbundet i Medborgarskolans lokaler i Bredäng och Hjulsta.

Till en början pratade deltagarna bara om matens betydelse i deras familjer och kulturer - en dialog som fördes på svenska. Men i takt med att engagemanget och vänskapen växte bestämde sig deltagarna för att var och en skulle laga och bjuda de andra på en tre-rätters meny. Det skulle vara typiska rätter från det egna hemlandet och meny och ingredienser skulle presenteras på svenska.

Middagarna stärkte gruppens samanhållning ytterligare och av bara farten började recepten skrivas ner och översättas från hemspråket till svenska.

Recept

  1. Koshary (av Nancy, Egypten)
  2. Borsjtj (av Ludmilla, Ryssland)
  3. Marockansk tagine (av Sanae, Marocko)
  4. Lammkött med ris (av Nasteho, Somalia)
  5. Pastel de choklo (av Maria, Chile)
  6. Söndagslunch (av Mira, Serbien)

Vill du ladda ner alla recept?
Klicka här (pdf)