Ludmilla - Ryssland

Det ryska köket är mycket varierande och har inslag från många folkgrupper. Spannmål, potatis, kål och rotfrukter har en framträdande roll och på matbordet hamnar såväl piroger som soppor. En vanlig inledning på måltiden är saltgurka som dippas i smetana och honung.

Ludmilla kom till Sverige 2001 tillsammans med sin son och man.

Berätta om ett tidigt matminne du har!
Jag var kanske 10 år gammal när jag och min lillebror var ensamma hemma en dag. Vi var så hungriga och tänkte att vi skulle koka oss några ägg. Så vi fyllde en kastrull med lite vatten, la i några ägg och satte kastrullen på gasspisen och gick till vardagsrummet för att göra våra läxor. Efter en stund hörde vi en stark explosion från köket. Vi sprang dit som två galningar för att se vad det som hänt. Kastrullen stod kvar på spisen, men det var ägg överallt och vi blev livrädda eftersom vi inte visste hur vi skulle få bort äggen från taket och väggarna, eller vad vi skulle säga till mamma när hon kom hem. Så vi började städa hysteriskt.

Men du kan koka ägg idag?
Ja, det kan man nog säga. Men det finns ingen garanti för att jag inte glömmer dem på spisen!

Varför har du valt att laga Borsjtj?
Därför att Borsjtj, som görs på rödbetor, räknas som Rysslands nationalrätt. Vi brukar laga två varianter av den. På sommaren kan man göra den kall och ha i kokta ägg och morötter. Man kan också välja att göra den varm, utan tillbehör, vilket passar för både sommar och vinter. Båda varianterna är lättlagade och mycket goda.

Recept - Borsjtj

Ingredienser

800–1000 gram nötkött eller kyckling
500–700 gram rödbetor
3 potatisar
2 gula lökar
2 morötter
500–700 gram vitkål
3 klyftor vitlök
3 köttbuljongtärningar
1 msk vinäger
Tomat eller 1-2 msk tomatpuré
Persilja
Lagerblad
Salt och peppar
Serveras med gräddfil

Gör så här

  1. Koka buljong. Tillsätt buljongtärningar.
  2. Borsta rödbetorna, skala dem och skär i strimlor eller riv dem. Tillsätt dem i buljongen. Medan rödbetorna kokar, skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv även morötterna.
  3. Fräs lök och morötter i lite olja i en stekpanna tills de får färg. Tillsätt hackad tomat eller tomatpuré. Ställ åt sidan.
  4. Skala potatisen och skiva dem. Rensa vitkål och strimla den. Tillsätt potatis och vitkål i buljongen och låt koka upp. Ta gärna bort skummet som flyter upp till ytan.
  5. Blanda de frästa grönsakerna (lök, morötter och tomat) med de övriga buljongkokta grönsakerna. Tillsätt lagerblad och övriga kryddor.
  6. Låt koka upp tills grönsakerna känns färdiga. Smaka av med vinäger