Nancy - Egypten

Egyptens kök är känt både för sina smaker och färska råvaror. Influenserna kommer från länder runt medelhavet, som Syrien, Grekland och Turkiet. Rätterna är enkla och kryddiga utan att för den skull vara kryddstarka.

Nancy kom till Sverige 2012 med sin man och dotter.

Berätta hur det kom sig att du hamnade i Sverige?
Min morfar, som var veterinär, bodde här som ung och har alltid talat
gott om Sverige. Så när jag berättade att jag ville flytta hit var han
väldigt uppmuntrande. Jag arbetade på ett svenskt företag i Egypten
vilket gjorde att jag fick möjlighet att komma hit och jobba på en svensk
filial innan vi flyttade till Sverige permanent. När vi väl beslutade oss för
att flytta hit så ville jag starta eget företag. Det gjorde jag också och det
har gått väldigt bra.

Du har lagat något som heter Koshary, vad är det?
Det är en traditionell egyptisk rätt som är späckad med kolhydrater,
eftersom den innehåller en så ovanlig kombination som ris, pasta och
linser! Man kan säga att det är en ganska folklig rätt, eftersom den dels
är förhållandevis billig men också mättar så bra. Dessutom är den helt
vegetarisk!

Recept - Koshary

Ingredienser

1 msk vegetabilisk olja
2 cups vitt ris
3 cups vatten
1 tsk salt
1 paket makaroner och spagetti i 4 brutna delar
1 cup blötlagda Beluga linser
1/2 tesked salt
1 msk vegetabilisk olja
5 hackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk destillerad vitvinsvinäger
4 mogna hackade tomater
1/2 cup tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 tsk malen kummin
1/4 tsk kajennpeppar
(1 cup = 2,3 dl)

Gör så här

  1. Värm 1 msk vegetabilisk olja i en stekpanna på mellanhög värme. Rör i riset, fortsätt röra så att allt ris är inoljat, ungefär 3 minuter. Tillsätt 3 cups vatten och 1 tsk salt. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda tills riset är mjuk och vattnet har kokat bort, ca 20-25 minuter.
  2. Fyll en stor kastrull med lättsaltat vatten och låt det koka upp. Häll i makaronerna/spagettin och låt det koka upp igen, rör om ibland. Låt det koka ca 8 minuter tills makaronerna/spagettin är nästan mjuka. Skölj makaronerna/spagettin i ett durkslag och lägg sedan tillbaka makaronerna/spagettin i kastrullen under lock så de hålls varma.
  3. Blötlägg linserna i 30 minuter. Skölj linserna några gånger efteråt. Koka upp 2 cups vatten och häll därefter i linserna och låt det småputtra i ca 15-20 minuter tills de är mjuka. Rör i salt.
  4. Häll i 1 msk vegetabilisk olja i en stekpanna och fräs löken i ca 10- 15 minuter, rör ofta. Löken ska få en karamelliserad brun färg. Lägg i vitlöken och låt den få puttra med i någon minut. Dra stekpannan från plattan och häll över lökfräset på hushållspapper så det får torka och rinna av lite.
  5. Lägg halva lökfräset i stekpannan igen och häll i vinägern. Tillsätt de hackade tomaterna, tomatpurén, svartpeppar, 2 tsk salt, kummin och kajennpeppar. Låt det få koka upp och sänk sedan värmen. Låt lökfräset småputtra på den låga värmen i ca 12 minuter.
  6. Servera en sked ris, makaroner och linser på varje tallrik och strö över lite lökfräs och toppa sedan med tomatsåsen.