Nasteho – Somalia

Somalisk matlagning är en blandning av arabisk, italiensk och engelsk mat tack vare Somalias tradition av handel. Det som förenar de olika regionala köken är att maten serveras halal och man serverar inte fläskkött. Vanliga kryddor i matlagningen är: Kummin, kardemumma, kryddnejlika, kanel och salvia.

Nasteho kom till Sverige 1990.

Vad har du för minnen från din resa hit?
Det var maj månad och jag kom med flyg via Ryssland. Jag hade en blommig, tunn klänning på mig och ganska höga klackskor. Det var väldigt kallt, både på flyget och ute. Jag ville be flygvärdinnan om en filt att låna, men visste inte vad jag skulle säga. Plötsligt såg jag en filt på en av stolarna bredvid mig. Jag svepte den om hela min kropp eftersom jag frös som en liten hund och när vi landade tog jag filten med mig utan att be flygvärdinnan om lov.

Kom du hit ensam?
Ja, och kvar i Somalia fanns mina fyra barn som bodde hos sin farmor. Det dröjde två år innan jag kunde hämta hit dem. Då hade det utbrutit inbördeskrig och jag fick ta mig till flera olika flyktingläger innan jag hittade alla barnen. Men det gick. Och idag är jag världens lyckligaste kvinna!

Varför har du valt att laga just den här maträtten?
För att det är en traditionell maträtt i Somalia. Vi äter mycket ris och eftersom vi inte har så mycket vatten i Somalia använder vi ofta mjölk från får och kameler. Jag har vuxit upp på landet där min familj hade några kameler som vi var mycket beroende av. Dels gav de mjölk men de var också bra som transportmedel.

Recept - Lammkött med ris

Ingredienser

500 gram lammkött
(eller kyckling om man så önskar)
1 dl rapsolja
5 st finhackade vitlöksklyftor
10 gram koriander
grillkrydda efter smak

Saffransris
320 gram ris
0,3 dl olja
1 köttbuljongtärning
3 st finhackade vitlöksklyftor
1 st finhackad gul lök
1 tsk saffran
2 liter vatten

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Blanda köttet med olja, kryddor och vitlök.
  3. Lägg alltihop i en ugnsform och täck med aluminiumfolie.
  4. Sätt in i ugnen 30-40 min.
  5. Riset Värm oljan i en kastrull tillsammans med lök, vitlök och saffran. Häll därefter i ris och vatten och koka i 20 min.