AFS värdfamilj

AFS värdfamilj Magdalena och Hans

En av Medborgarskolans samarbetspartners är AFS, en internationell organisation som arbetar med utbytes- och utbildningsprogram för ungdomar och unga vuxna. Magdalena Malmsjö och Hans Berggrund är värdfamilj åt amerikanska Emma, som i augusti 2016 flyttade in hos familjen.

Har ni varit på någon av de informationsträffar som AFS anordnar i samarbete med Medborgarskolan?
Magdalena: Ja och jag tycker att de har varit jättebra.
Hans: Då får man en chans att träffa de andra värdfamiljerna men också de andra studenterna. Den dag vi skulle hämta hem Emma var det en stor sammankomst med informationsmöte på förmiddagen och när vi hämtat utbytesstudenterna åt vi en stor lunch tillsammans. Det finns också ett Stockholmsnätverk, där studenterna bland annat har presenterat sina hemländer. Så de mötena fyller absolut sitt syfte.

Berätta, fick ni välja från vilket land ni skulle få en utbytesstudent?
Hans: Vi hade bestämt oss för att ta emot en tjej från ett engelskspråkigt land och hade nämnt länder som Kanada, Nya Zeeland och Australien. Men så visade det sig att det inte fanns något utbyte med vare sig Nya Zeeland eller Australien det läsåret. Det fanns några kanadensiska fransktalande ungdomar som skulle komma, men valet föll till slut på Emma från USA.

Hur är det med ”föräldrarollen” när man är värdfamilj?
Magdalena: För oss handlar det om att hantera Emma som om hon vore vårt eget barn. Det vill säga att de regler som finns dels hos oss och dels i Sverige är de som gäller. När vi ansökte om att vara värdfamilj hade vi barn boendes hemma men huset hade precis blivit tomt när Emma kom. Men det är inget negativt att det är så. Tvärtom. Nu kan vi ge henne vårt fulla fokus som föräldrar.

Hans: Och så kan man säga att hon på ett sätt har fått fyra syskon. Dels min dotter, och dels Magdalenas son och dotter men också Magdalenas italienske brorson som flyttat till Sverige och bott hos oss i tre år, och som pluggar i Uppsala idag.

Kan ni rekommendera andra att vara värdfamilj?
Magdalena: Absolut, jag tycker att alla borde vara det någon gång i livet! När jag och Hans började prata om det, sa jag att jag alltid har velat vara värdfamilj. Jag är intresserad och nyfiken på människor…

Hans: ….och sett ur ett större perspektiv kan man också fråga sig: ”varför ska man inte vara värdfamilj?”. Vi tänker att det handlar om att man får möta människor från andra länder och att AFS står för någonting som vi delar. Det låter kanske lite pompöst men om vi värdfamiljer inte finns, då blir det ju ingenting…då dör den här typen av utbyten ut. Och det tycker jag att alla borde reflektera över.