Handicat – Alla kan segla

I år är det 6:e året som vi arrangerar handikappseglingar. Det är en chans för många med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning att förverkliga en annars ouppnåelig dröm. Många av de unga vuxna som deltar har aldrig tidigare varit ute på havet.Nyhet för i år är att vi erbjuder hela tre veckor mot tidigare en vecka. Redan första året blev det en succé och intresseanmälningar att delta inför kommande år strömmade in. Några deltagare har varit med flera år. Båten tar ca tolv deltagare per gång, lite beroende på hur många personliga assistenter som behöver följa med.

Handicat passagerare

Den 15 juni 2017 följde vi med när åtta härliga personer från en daglig verksamhet i Rimbo för 6:e året åkte på en seglats. Innan avfärd går skepparen igenom vad som kommer att ske under dagen och hur man ska agera om t.ex. någon skulle ramla över bord. Självklart fick alla som ville hjälpa till med allt jobb som förekommer på en segelbåt, från att sköta ratten till att navigera eller hissa och hala segel. Vill man bara luta sig tillbaka och njuta av turen så går det naturligtvis också bra.

Handicat passagerare

Henrik har blivit en riktig veteran och har varit med varje år som Medborgarskolan bjudit på dessa turer.

Förutom skepparen Olle är det gamla skeppare som av olika anledningar inte längre kan köra en vanlig båt som nyttjar denna. Han har alltid velat göra som alla andra. Som liten var han med sin pappa och seglade men eftersom han går så dåligt på grund av en cp-skada fick han sitta fastspänd för att inte trilla av. En vanlig segelbåt lutar så mycket när det blåser men på denna specialbyggda blir det stabilare.

Handicat skeppare Olle

Om stiftelsen Handicat

Handicat är en ideell stiftelse som bedriver seglingsverksamhet för personer med olika typer av funktionsnedsättningar (rörelse-, syn-, hörsel- eller utvecklingsstörning).

De vill bereda möjlighet för personer, oavsett ålder eller funktionshinder att komma ut och segla med assistans av utbildad besättning. Handicat erbjuder dag-, weekend- och veckoseglingar. Deras målsättning är att stimulera och intressera deltagarna till att gå vidare i friluftslivet, för att så småningom själva ägna sig åt segling på egen hand, nu när de upptäckt att möjligheten finns.

Läs mer om stiftelsen Handicats på deras hemsida.

Handicat passagerare

Fakta om Katamaranen

Den specialbyggda Katamaranen har plats för 5 rullstolar. Det är den största katamaranen och antagligen den enda i Sverige som har rullstolsramp, handicapstoalett och hiss. Den är även utrustat med solceller för att driva all ström som behövs.