Umeå

Kurser och aktiviteter sommaren 2016

Boka in Gatumusikanterna i sommar!

Bokningsbara veckor är vecka 26, 27, 29, 30, 32 och 33.
Ring 090-77 96 11, 77 50 59 eller maila umea@medborgarskolan.se
Se pdf

Sju veckor kultur på Sjungaregården i Granö

Sjungaregården 24 juni - 14 aug. Sjungaregården Kulturcentrum i Granö är av Länsmuseet klassad som en byggnadshistoriskt viktig miljö. Ett levande museum och arena för kulturaktiviteter. Gammeldags café i mangårdsbyggnadens orörda originalinteriör. Se programfolder

Timringskurs - 25-29 juli i Olofsfors

I sommar startar en 5-dagars timringskurs vid manufaktursmedjan i Olofsfors. Ni lär er att timra hantverksmässigt under handledning av timrare och kursledare Jorma Salmgren. Kursdatum 25-29 juli.
Se pdf

Frivoliteter - handarbetskurs 25 - 27 juli

Sjungaregården. Under rokokotiden upplevde frivoliteterna sin glansperiod, det var ett arbete helt i den tidens anda – kokett och graciöst. Att slå frivoliteter bygger på att man gör knutar med hjälp av små skyttlar.
För anmälan se Konst och Hantverk Se pdf

Akvareller i det gröna - 2-dagarskurs 6-7 aug

Sjungaregården. Låt dig inspireras av en naturskön omgivning! Landskapet runt Sjungaregården kan verkligen inspirera till akvarellmåleri på många olika vis. Såväl nybörjare som erfarna akvarellister är välkomna! För anmälan se Konst och Hantverk Se pdf

Höstens kurser 2016

(se även i menyn ovan)

Silversmycken - kursstarter i augusti!

Vi har både dag- och kvällskurser.
Se Konst och Hantverk

Infokväll Privatflyg- och Ultralättcertifikat (PPL/UL)

Mån 29 aug kl 18.00. Detta är en kostnadsfri informationskväll på ca 3 timmar där du får veta vad som krävs för att ta ett flygcertifikat. Du har under informationskvällen möjlighet att ställa de frågor du behöver svar på och dessutom möjlighet att anmäla dig till teorikurser. Se Trafik och Teknik

Italiensk mat - kursstart 30 augusti

Visste du att olivolja smakar olika beroende på var oliverna odlas och hur jorden, solen och vinden påverkar? Ta med dina smaklökar på en resa genom Italien. Under kursen får du lära dig laga god italiensk mat samtidigt som du lär dig mer om italiensk matkultur. Se Mat och Dryck

Foto - grundkurs start tis 30 augusti

Grundkurs i foto, de första och viktigaste stegen mot intressantare, roligare och bättre bilder. Kursen bygger på systemkamerans möjligheter.
S
e Data och Foto

Arabiska - fortsättningskurs tis 19 augusti

Fortsättningskursen i arabiska riktar sig till dig som redan har grunderna i språket men vill bygga på dina kunskaper.
Se Språk och Kommunikation

Arabiska för nybörjare - kursstart tis 23 augusti

Lär dig enkla fraser och uttryck. Speciellt bra för dig som arbetar inom skola, vård/omsorg och räddningstjänst.
Se Språk och Kommunikation

Släktforskning - grundkurs ons 31 augusti

Låt dina gamla släktingar få liv igen! Sök information, tolka och presentera. De gamla kyrkoböckerna är skatter med fakta som kan berätta om fantastiska livsöden.
Se Kultur och Historia

Svampkurs - två kursstarter i höst, anmäl dig nu!

2- 3 sep eller 16- 17 sep. Här får ni både teori och svampplockning som avslutas med att vi äter en god svamprätt! Kursledare är Sandra Holmblad,utbildad svampkonsulent
Se Hem och Trädgård

Skulptera i lera - kursstart 2 sep (bara tre platser kvar)

Upptäck den tredimensionella formen! Materialet är lera vilket bränns och därefter patineras med lufttorkande färger. Upplev även svartbränning av några alster. Kursledare är Niklas Wahlström. Ungdom 14-18 år har 25% rabatt. Se Konst och Hantverk

Kustskeppare - kursstart mån 5 september

Detta är en direkt fortsättning för dig som tagit Förarintyg. Kursen ger dig all den kunskap du behöver för att göra en längre färd utomskärs. Har du en båt som är minst 12 x 4 meter krävs Kustskepparintyg.
Se Navigation och Sjöliv

Timringskurs - 5-10 september i Olofsfors

I höst startar en 6-dagars timringskurs vid manufaktursmedjan i Olofsfors. Ni lär er att timra hantverksmässigt under handledning av timrare och kursledare Jorma Salmgren. Kursdatum 5-10 september.
Läs mer här

Teckningskurs för barn - fortsättning ons 7 sep

Teckning är en konst där man med blyertspenna, tuschpenna, ritkol, skapar en tvådimensionell bild. I teckningen är linjen den dominerande beståndsdelen och med just linjer skapas ytor och former på papper. I kursen arbetar vi främst med blyerts men testar även ritkol, färgpennor och kritor. Se Konst och Hantverk

Kalligrafi - konsten att skriva snyggt tor 8 september

Kalligrafi är konsten att skriva vackert, eller skrivandet som konst. Många har idag denna konstart som hobby och den används även flitigt inom scrapbooking.
Se Konst och Hantverk

Dragspel - tre olika kursstarter!

Dragspel nybörjare - kursstart 14 september kl 18.00-19.30 
Dragspel fortsättningskurs
- kursstart 15 september kl 18.00-19.30 
Dragspel dagkurs
- kursstart 14 september kl 10.30-12.00
Se Musik och Sång

Konst i glas - helgkurs 30 sep-1 okt

Fusing är en uråldrig glassmältningsprocess.Tekniken att fusa (smälta samman) är ca 7000 år gammal. I kursen får du lära dig smälta samman olikfärgade glas. Resultatet blir effektfullt och personligt.
Se pdf För mer info och anmälan s
e Konst och Hantverk

Fartygsbefäl - kursstart sön 2 oktober

Fartygsbefäl klass VIII är en yrkesinriktad vidareutbildning som ger dig rätt att föra befäl på fartyg mindre än 20 bruttoenheter.
Se Navigation och Sjöliv

Förarintyg - kursstart tor 6 oktober

För en säker och rolig båtfärd inomskärs eller nära kust är det viktigt att alla kan hantera båten. Försäkringstagare hos Svenska Sjö har 20% rabatt.
Se Navigation och Sjöliv

Praktikpass navigation - Pris 295 kr, 1 tillfälle

Nu finns det möjlighet att genomföra det båtpraktikpass som ingår i navigationsutbildningen. För att kustskepparintyget ska bli giltigt behöver du genomföra "Båtpraktik dag" enligt NFB:s bestämmelser.
Se Navigation och Sjöliv

Gitarr - enskild undervisning

Gammal som ung, akustisk eller elgitarr. Du kan vara nybörjare eller vill öva bättre teknik. Våra gitarrkurser är individuellt anpassade efter samråd med just Dig. Tisdagar och torsdagar – löpande kursstarter. Vi välkomnar vår nya kursledare Elin Lindström! Se Musik och Sång

Acem-meditation - intresseanmälan

Kursen går ut på att lära sig en enkel meditationsteknik som medför ett minskat stresspåslag för både kropp och själ, vilket gör att man lättare kan hantera vardagens stress. Se Kropp och Själ

Glada internationella ungdomar

Medspråk - improve your spoken swedish!

Classes start September 13. We meet regularly Tuesdays and/or Thursdays 15.00-16.30. We are situated on Östra Rådhusgatan 2. You are very welcome - and it's free!
More info and notification

Happy Mix - mångfaldskören!

Vi är en kör med deltagare från många olika länder. Några av oss har bott hela vårt liv i Sverige men andra har nyligen kommit hit. Hela världen samlas i Happy Mix, kom med du också!

Validering

Valideringen synliggör erfarenheter, kunskaper och kompentenser från utbildning, arbetsliv, hemmet eller föreningslivet. Primär målgrupp för ”Validering i generella kompetenser för arbetslivet” är ungdomar i ålder 16-25 år. Läs mer här

Kursledare ställer ut på Sjungaregården

Två av våra kursledare, Anita Jedby och Niklas Wahlstöm ställer ut på Sjungaregården i Granö under sommaren. Anita ställer ut akvareller och glasskulpturer 24 juni - 1 juli och Niklas ställer ut skulpturer 9 juli - 15 juli. Välkommen på ett besök!

Vill du bli volontär?
Just nu behöver vi Dig till följande arbetsgrupper
För anmälan, ring oss på 090-77 96 11 eller anmäl dig här


Medborgarskolan Region Nord nu på facebook

Gilla oss på facebook....

Stressad? Mindfulness - med instruktör!

I samarbete med Mindfulnesscenter kan du nu ta del av denna kurs.
Kursen är på distans, med egna hemuppgifter att göra när du själv vill.
Mindfulnesscenter bildades av Dr Ola Schenström, som är läkare sedan 35 år och specialist i allmänmedicin samt en av Sveriges ledande experter på mindfulness.

Anmäl dig och läs mer här!

Om våra kurser

Startdatumet som anges för kursen är preliminärt. Om kursen inte har tillräckligt med deltagare kan kursstarten bli framflyttad. Avvakta kallelse inför kursstart.Vi reserverar oss för eventuella andra ändringar. På alla kurser är tiden angiven i studietimmar. En studietimme avser 45 min. Kostnad för material / litteratur tillkommer om inte annat anges.