Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Här blir intresse till kunskap

Utforska ett ämnesområde

Vår värld

Visa föregående artikel
Läs vidare om “Diplomutbildningen banade väg för karriärbyte och drömjobbet!”

Diplomutbildningen banade väg för karriärbyte och drömjobbet!

Flera av oss har kanske tänkt tanken att det vore en spännande utmaning att ta steget mot ett karriärbyte, att gå från det bekväma till något nytt. Precis det har Jessica gjort. Redan innan utbildningen var avslutad fick hon sitt drömjobb!

Läs vidare om “Så blir du en ansvarsfull och säker jägare”

Så blir du en ansvarsfull och säker jägare

Omdöme och sunt förnuft är viktiga egenskaper hos en bra jägare. Dessutom fordras kunskaper om djur och natur. På våra kurser för jägarexamen får deltagarna lära sig att spåra djur, om viltvård och ekologi samt om olika typer av jaktvapen och jaktmetoder. Jägaren måste också kunna skjuta och ha avlagt ett godkänt skjutprov.

Läs vidare om “Sverigepratar”

Håller dina argument? Testa dem på sverigepratar.se

Sverigepratar är en folkbildningsgemensam plattform vars mål är att punktera filterbubblor och bryta debattklimatet online där troll, hat och hot ibland förlamar samtalen. Tanken är att vanliga människor fritt och säkert får träffa en meningsmotståndare och prata politik och dagsaktuella frågor.

Läs vidare om “Virkning värsta trenden”

Virkning värsta trenden

En allt vanligare syn på pendeltåg och bussar är folk som virkar mormorsrutor i glada färger. Handarbete i allmänhet och virkning i synnerhet verkar ha blivit trendigt. Och många går på kurs, till exempel med Katarina Kvist.

Läs vidare om “Gastronomisk mat”

Träffa en av våra kursledare

Vi har flera hundra fantastiska kursledare som arbetar hos oss. En av dem är Gaja Dudkiewicz, som håller kurser inom molekylär gastronomi. – Jag vill utmana gästerna med mina måltider – exempelvis genom att skapa mat som ser ut som något helt annat än vad det är.

Läs vidare om “Tecken i tiden”

Tecken i tiden

När Jan Johanssons dotter var ett år konstaterade läkarna att hon var döv. Det blev en stor och omvälvande förändring för hela familjen. Och för Jan, som jobbade i fastighets- och byggbranschen, blev det också en helt ny karriär.

Läs vidare om “Framgång för Frida och bandet”

Framgång för Frida och bandet

En del minns kanske Frida Hörnquist från förra säsongen av Idol på TV4. Men hennes musikkarriär grundlades tidigare än så – kanske redan när hennes föräldrar träffades under en gitarrlektion på Medborgarskolan och, som det heter, ljuv musik uppstod.

Läs vidare om “Buketternas mästare”

Buketternas mästare

Per Benjamin är mest känd för blomsterdekorationerna vid Nobelfesten. Ett hedersuppdrag han har fått inte mindre än 4 gånger. I vår kommer han till oss på Medborgarskolan för att dela med sig av sina floristkunskaper.

Läs vidare om “"Jag har fått ett inre lugn"”

"Jag har fått ett inre lugn"

När psykologen skrev ut yoga på recept ville Anders Bäckström först inte gå. Men väl där tyckte han det var magiskt. I dag är han lugnare, gladare, rörligare och friskare.

Läs vidare om “Intervju Erika Sandberg”

Textilarbete som är bra för både hälsan och miljön

Erika Sandberg driver en textil verksamhet för arbetsträning där deltagarna arbeta med textilt hantverk i olika former. Materialet de använder kommer från en Second Hand-butik.

Läs vidare om “Hoppets mat blir kvinnornas väg ut i samhället”

Hoppets mat blir kvinnornas väg ut i samhället

Tack vare kvinnoföreningen Hoppet kan isolerade invandrarkvinnor i förorten jobba och ta större plats i samhället. Samtidigt som de frälser Göteborg med magisk mat.

Läs vidare om “Vi älskar att sjunga!”
Reportage

Vi älskar att sjunga!

För de 60 medlemmarna är Alba Show Chorus inte bara sång och musik. Att sjunga i kör ger också samhörighet och inspiration samtidigt som det är väldigt roligt.

Läs vidare om “Skonsam träning med orientalisk dans”

Skonsam träning med orientalisk dans

Orientalisk dans är inte bara en traditionell dans med tusenåriga rötter, det är också en bra träningsform. Det kan Alva Aucu, som leder Medborgarskolans kurser i orientalisk dans i Helsingborg, intyga. Hon tycker att träningen är det bästa med orientalisk dans.

Läs vidare om “Nasia sprider passion för sitt Grekland”

Nasia sprider passion för sitt Grekland

När Nasia Tsiligkiri inte undervisar i grekiska på Medborgarskolan nosar hon gärna upp okända ställen i Grekland som hon tipsar sina ressugna deltagare om.

Läs vidare om “Mat är rock'n'roll och kärlek”

Mat är rock'n'roll och kärlek

När Kristoffer Göbel lagar mat är det med lika mycket inlevelse som när han står på scen. I höst håller han i livfulla matlagningskurser för att sprida sin passion till fler.

Läs vidare om “Tolkutbildning för ett bättre samhälle”

Tolkutbildning för ett bättre samhälle

Att förstå och bli förstådd i kontakten med myndigheter är avgörande för människors rättssäkerhet. Därför behövs tolkar. Basel Al Shannag gick Medborgarskolans ettåriga tolkutbildning i Malmö och jobbar i dag med allt från asylärenden till ekobrott.

Läs vidare om “Hitta lugnet”

Hitta lugnet

När vardagens aktiviteter och krav blir för mycket gäller det att hitta sätt att slappna av. Att behålla balansen mellan aktivitet och vila är inte alltid lätt. Kanske kan yoga, qigong eller meditation hjälpa dig att bli mer närvarande och rofylld?

Läs vidare om “Vivian Tomi”

”Varje nytt jobb betyder ett nytt liv”

Medborgarskolan erbjuder Stöd och matchning för arbetssökande. Vivian Tomi är en av handledarna som hjälper människor på vägen mot ett nytt jobb. Hon har själv bytt karriär i livet och vet hur värdefullt det är med personligt stöd.

Läs vidare om “"Vi fann varann på språkkursen"”

"Vi fann varann på språkkursen"

Johan var nyinflyttad och ville ha något att göra. Sonja ville bli bättre på ryska. På kvällskursen hittade de vad de sökte. Och de hittade varandra.

Läs vidare om “Florist för en kväll”

Florist för en kväll

Runt bordet står ett tiotal förväntansfulla deltagare. Här finns tulpaner, eukalyptus och ranunklar. Under kursledaren Sonja Westerbergs ledning ska deltagarna binda blommorna till buketter. Läs mer om hur det kan gå till på en tre timmars floristkurs.

Visa nästa artikel

Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet.

Läs mer om vad vi tror på

I fokus

Visa föregående artikel
Visa nästa artikel