Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Här blir intresse till kunskap

Utforska ett ämnesområde

Vår värld

Visa föregående artikel
Läs vidare om "Marianne undervisar i släktforskning på distans"

Marianne undervisar i släktforskning på distans

Marianne Jonasson är sedan 12 år tillbaka kursledare inom släktforskning på Medborgarskolan. Genom åren har hon haft både fysiska kurser och distanskurser. Nu förbereder hon tillsammans med en annan kursledare en ny distanskurs i släktforskning.

Läs vidare om "Italienskt perspektiv på coronakrisen"

Italienskt perspektiv på coronakrisen

Hur känns det att komma från Italien och vara lärare i italienska i coronatider? Det vet Fransesca Gomez-Paloma som är kursledare på Medborgarskolan. Just nu ser hon hur de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Italien spelar en avgörande roll i krishanteringen.

Läs vidare om "Det enorma matsvinnet"

Det enorma matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av all mat som produceras kastas? Journalisten Andreas Jakobsson har under lång tid försörjt sig och sin familj på den mat som matbutiker anser vara svinn.

Läs vidare om "Mindre arbetslöshet med studiecirklar"

Mindre arbetslöshet med studiecirklar

Det finns ett positivt samband mellan att delta i en studiecirkel och att gå från arbetslöshet till sysselsättning. Störst är skillnaden för utrikesfödda personer med kort utbildning. Det visar en ny studie av forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Läs vidare om "80 år med individen i centrum"

80 år med individen i centrum

Miljontals deltagare har tagit del av Medborgarskolans utbud sedan starten 1940. Ett utbud som har utvecklats i takt med tiden. Men grundtanken har hela tiden varit att bildning är en förutsättning för att människor ska kunna engagera sig i samhället.

Läs vidare om "Viktig simskola och varm samvaro"

Viktig simskola och varm samvaro

Varje söndag ses ett tjugotal syriska kvinnor i en liten simhall i Viskafors. Där lär de sig simma och överkomma sin rädsla för vatten – men får också tid att umgås, hjälpa varandra och lära sig mer om Sverige.

Läs vidare om "Så blir du klimatsmartare"

Så blir du klimatsmartare

Sluta flyga, ät växtbaserat och framför allt: utmana samhällets strukturer. Nu är hög tid att alla engagerar sig i klimatet, och därför bjuder Medborgarskolan på gratis och alldeles livsnödvändiga föreläsningar med klimataktivisten Josef Henschel i vår.

Läs vidare om "På ny kurs i livet"

På ny kurs i livet

Olle och Susanna bor på Ljusterö i Stockholm men tillbringar gärna tid i Italien. För cirka fem år sedan köpte de en lägenhet i Tropea, en fantastisk by i södra Italien. Nu går de tillsammans på en kurs i italienska för att de ska kunna konversera med sina nya italienska vänner.

Läs vidare om "Att undervisa i språk är att bjuda på världen!"

Att undervisa i språk är att bjuda på världen!

Marie-Jeanne började som kursledare på Medborgarskolan redan på 70-talet. Hon är en genuin folkbildare som älskar att undervisa och dela med sig av sin kunskap och har under åren utbildat tusentals personer i franska språket.

Läs vidare om "Byt karriär, ändra riktning eller boosta fritidsintresset!"

Byt karriär, ändra riktning eller boosta fritidsintresset!

Genom att gå en diplomutbildning öppnar du upp möjligheten att byta karriär, ändra riktning inom det du redan arbetar med eller så kan du helt enkelt boosta ett fritidsintresse som du vill lära dig mer om.

Läs vidare om "Kunskap ska man dela med sig av!"

Kunskap ska man dela med sig av!

Maryam Madaresi har alltid varit intresserad av mat, ett intresse som bl.a. har lett henne till Medborgarskolan där hon håller i kurser i persisk matlagning.

Läs vidare om "Ekonomi med Elizabeth"

Ekonomi med Elizabeth

Elizabeth har lång och gedigen erfarenhet av att arbeta som kursledare hos Medborgarskolan och håller både kortare kurser och lite mer omfattande Diplomutbildningar inom ekonomi.

Läs vidare om "Avstressande att jobba med keramik"

Keramikkurs stressar av

Att keramik är så populärt kan bero på att det både är avstressande och meditativt. Det tror kursledaren Linda Ljunggren, som leder keramikkurser på Medborgarskolan.

Läs vidare om "Konst är till för alla"

Konst är till för alla

Vi samarbetar och stöttar olika föreningar. Ett projekt som vi har arbetat med under våren är konstprojektet ”Bokkonst för unga med funktionsvariationer”. Konst är till för alla om du frågar oss.

Läs vidare om "Diplomutbildningen banade väg för karriärbyte och drömjobbet!"

Diplomutbildningen banade väg för karriärbyte och drömjobbet!

Flera av oss har kanske tänkt tanken att det vore en spännande utmaning att ta steget mot ett karriärbyte, att gå från det bekväma till något nytt. Precis det har Jessica gjort. Redan innan utbildningen var avslutad fick hon sitt drömjobb!

Läs vidare om "Så blir du en ansvarsfull och säker jägare"

Så blir du en ansvarsfull och säker jägare

Omdöme och sunt förnuft är viktiga egenskaper hos en bra jägare. Dessutom fordras kunskaper om djur och natur. På våra kurser för jägarexamen får deltagarna lära sig att spåra djur, om viltvård och ekologi samt om olika typer av jaktvapen och jaktmetoder. Jägaren måste också kunna skjuta och ha avlagt ett godkänt skjutprov.

Läs vidare om "Tecken i tiden"

Tecken i tiden

När Jan Johanssons dotter var ett år konstaterade läkarna att hon var döv. Det blev en stor och omvälvande förändring för hela familjen. Och för Jan, som jobbade i fastighets- och byggbranschen, blev det också en helt ny karriär.

Visa nästa artikel

Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet.

Läs mer om vad vi tror på

I fokus

Visa föregående artikel
Visa nästa artikel