Kunglig föreläsningsserie

Rojalistiska Föreningen bildades 1978 och har sedan dess haft som syfte att sprida och öka kännedomen om det monarkiska statsskicket, dess historiska förankring och nuvarande ställning. Föreningen arrangerar bland annat föreläsningar och studiebesök för medlemmar och andra intresserade. I samarbete med Medborgarskolan har dessutom både studiecirklar och föreläsningar anordnats för de som vill veta mer och kungahusens historia och monarkins kulturarv.

MBS-Intervju-MH-2019.jpg

Sedan cirka 20 år tillbaka är Rojalistiska Föreningen (RojF) en av Medborgarskolans medlemsorganisationer och har sedan en tid tillbaka dessutom utvecklat ett samarbete där RojF delar med sig av sina kunskaper via studiecirklar och föreläsningar till Medborgarskolans deltagare. 2019 höll Mårten Hougström, medlem i RojF och ordförande i Livrustkammarens Vänner, en studiecirkel om de europeiska kungahusens historia och under hösten 2020 inleddes en föreläsningsserie om Europas drottningar.

RojF PaÅk.jpg

Patrik Åkesson, ordförande i RojF, ser positivt på samarbetet med Medborgarskolan och hoppas på att kunna utveckla det ytterligare.

– Mårten, som ofta håller våra föreläsningar, har ett gediget material som han gärna delar med sig av, berättar Patrik. Mårten är otroligt engagerad och kungligt intresserad. För att illustrera sina berättelser visar han bilder varav många är tagna av honom själv från resor och besök på slott, museer och andra historiska platser.

Föreläsningarna passar alla som är intresserade av historia och brukar besökas av unga såväl som gamla.

– Man behöver inte vara rojalist för att delta på föreläsningarna utan det räcker med att ha ett historieintresse, säger Patrik. Det är alltid roligt att berätta om kungligheternas livsöden oavsett om det handlar om svenska eller europeiska monarkier.

Mårten har tidigare berättat om bland annat drottning Astrid, en svensk prinsessa som blev drottning i Belgien men som tragiskt omkom i en bilolycka vid 34 års ålder. På nästa inplanerade föreläsningen ska Mårten prata om drottning Wilhelmina av Nederländerna. Hon blev drottning vid 10 års ålder men intog tronen först 8 år senare. Hon ledde sitt land genom två världskrig och kom att betyda mycket för den nederländska monarkin.

RojF logo_vektor.JPG

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Återhämtning via målning

- Samhället i dag är ganska hårt och tufft. Det vi erbjuder är återhämtning via målning. Vi har märkt att folk som kommer hit ofta släpper alla krav och tar sin...

5 september 2023
Läs vidare om "Återhämtning via målning"