Ekonomi och samhälle

Ge dig ut på en resa utan att lämna ditt hem

För cirka 12 år sedan började Marianne Jonasson som kursledare på Medborgarskolan i Stockholm. Genom åren har hon hållit både fysiska kurser så väl som distanskurser inom släktforskning, ett ämne hon verkligen brinner för.

Att gå en distanskurs i släktforskning är så mycket mer än att bara gå en kurs. Du ger dig ut på en lång resa till en annan tid men du behöver inte ens lämna ditt hem. Under kursen lär du känna din släkt, se varifrån du kommer och upptäcka spännande och intressanta livsöden som fallit i glömska.

- När du går en distanskurs loggar du in i ett digitalt verktyg och blir där guidad igenom alla moment. Jag finns också tillgängliga för frågor och enskild stöttning, precis som om vi hade setts i ett klassrum. Distansutbildning är lite annorlunda och ställer lite högre krav på mig som kursledare men samtidigt får jag en tätare kontakt med kursdeltagarna, säger Marianne.

Att Marianne blev kursledare var lite av en slump. Hon gick själv en kurs och blev tillfrågad om hon hade möjlighet att undervisa då hon hade erfarenhet från det i sitt yrke.

- Det är så roligt att få dela med sig av sin egen kunskap och att få möta så många intressanta människor och ta del av deras historia, fortsätter hon.

Under åren som gått har Marianne varit med om många fantastiska händelser. Ett minne som hon alltid kommer att bära med sig är en deltagare som inte visste någonting om sin far. Under kursens gång hittades fadern som bodde i ett annat land och kursdeltagaren fick på så vis kontakt med sin släkt på faderns sida.

- Tänk att en kurs kan leda till att man får en helt ny familj i ett annat land, säger Marianne och ser nu fram mot att nästa kurs ska dra igång.

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"
Ekonomi och samhälle

Släktforska med dna

Intresset för släktforskning ökar, särskilt bland yngre. Digitala arkiv och söksajter har gjort det mycket enklare att hitta sina släktningar. Men ett sätt som ...

24 april 2018
Läs vidare om "Släktforska med dna"