Skriva cv

Ett cv (curriculum vitae) ska ge en bra bild över din arbetslivserfarenhet och andra färdigheter som kan vara intressanta för potentiella arbetsgivare. Här får du några tips för att skriva cv.

Hur långt ska ett cv vara?

Två A4 sidor är ett bra riktmärke för hur långt ett cv ska vara. Det viktigaste är att det är lättöverskådligt och avdelat med tydliga rubriker. Rekryterare och potentiella arbetsgivare skummar ofta igenom många cv:n och därför är det viktigt att det inte är för långt.

Skriv det senaste du gjort först

Ett vanligt sätt är att lista dina arbetslivserfarenheter i omvänd kronologisk ordning, alltså att berätta om din senaste anställning först och därefter vad du har gjort innan dess. Ofta är det bra att även göra en kortare sammanfattning om vad du gör just nu och dina mest relevanta erfarenheter.

Det finns flera sätt att lägga upp ett cv på och det finns även färdiga mallar för det. Arbetar du i Word finns det till exempel flera mallar där att utgå ifrån. Även Arbetsförmedlingen tillhandahåller färdiga mallar. Det finns några generella rubriker som bör vara med.

Cv.jpg
Skriva cv.

Använd de här rubrikerna:

Kontaktuppgifter

Här ska du ange hur du enklast nås. Ange telefonnummer, mail och LinkedInkonto om du har ett sådant (om du inte har ett konto på LinkedIn rekommenderas att skaffa det, läs mer om det längre ned).

Sammanfattning

Skriv en kort sammanfattning om dina arbetslivserfarenheter. Välj ut det viktigaste. Det som du anser är relevant för det jobb, praktikplats eller annat du ska söka.

Målsättning

Vad vill du åstadkomma i ditt arbetsliv? Vad har du för mål? Vad vill du arbeta med och varför? Det är alltid bra att i ett par meningar skriva ned din yrkesmässiga målsättning.

Arbetslivserfarenhet

Här skriver du ned vad du har för arbetslivserfarenhet. Skriv i omvänd kronologisk ordning, det senaste du gjort kommer först. Om du har lång arbetslivserfarenhet med många olika erfarenheter kan du välja ut vad du vill ta med. Tänk på att ta med det som känns relevant för de jobb du ska söka.

Utbildning

Här skriver du ned vilken eller vilka utbildningar du har. Kom ihåg att ta med alltifrån kurser till längre utbildningar. Har du väldigt många utbildningar kan du välja ut de som känns mest relevanta.

Praktik

Om du har gjort praktik någonstans kan du lista det under denna rubrik.

Färdigheter

Här skriver du vad du har för yrkesmässiga färdigheter. Det kan till exempel vara färdigheter inom vissa dataprogram så väl som specifikt yrkeskunnande inom en viss bransch.

Referenser

Det är vanligt att här skriva att ”referenser kan lämnas på begäran”. Ofta brukar en arbetsgivare vilja träffa dig först innan eventuella referenser kontaktas. Om du väljer att skriva ut namn och kontaktuppgift till dina referenser, tänk då på att upplysa dem om det innan de eventuellt blir kontaktade av en potentiell arbetsgivare till dig.

Foto eller inte foto?

Ska du ha med ett foto på dig i ditt cv? Det finns inget svar som är rätt eller fel här. Om du väljer att ta med ett foto på dig i ditt cv så ska det visa den professionella bilden av dig, en porträttbild med neutral bakgrund.

Använd LinkedIn

Om du inte redan har registrerat ett personligt konto på LinkedIn så är det dags att göra det. LinkedIn är ett socialt nätverk med fokus på yrkeslivet och kan ge dig som söker jobb värdefulla kontakter, tips och idéer. På din egen sida kan du lägga upp samma information som du har i ditt cv. Se till att hålla din sida på LinkedIn aktuell för att öka chanserna att rekryterare ska hitta just dig.