Ort
Norrköping
Startdatum
10 Okt 2024
Tid
18:00-20:30
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
5 st
Ledare
Svante Håkansson
Nummer
44550
Pris
1 995 kr

Om arrangemanget

Kursen Astronomisk Navigation vänder sig till dig som vill lära dig positionsbestämning med hjälp av himlakroppar.

Att kunna navigera till havs, utan tillgång till satelliter och elektronisk utrustning, har på senare tid börjat kännas allt viktigare. Kanske är det därför som intresset för astronomisk navigation ökar - man vill helt enkelt kunna bestämma sin position till havs oberoende av elektronik och satelliter.

Andra skäl till att vilja gå en kurs i detta spännande ämne kan t.ex. vara att man har intresse för den teknik för positionsbestämning till havs som dominerade under flera hundra år, fram till 1980-talet. 
Skälet kan också vara ett allmänt intresse för astronomi eller kanske att man vill imponera på båtgrannarna genom att plocka fram sextanten och mäta några stjärnhöjder strax efter solnedgången. Anmäl dig till vår kurs i astronomisk navigation!

Upplägg

 • Vi träffas 5 torsdagskvällar i Medborgarskolans lokaler på Tegelängsgatan 11 B.
 • I lokalen finns kylskåp och mikro.
 • Kaffe och te ingår i kursavgiften.
 • Om intresse finns kommer vi någon kväll, under eller efter kursen, söka oss ut i havsbandet för att bestämma vår position genom observation av några stjärnor och möjligen även månen och någon planet.

Förkunskapskrav

Inga formella kunskapskrav men det är bra om du har grundläggande navigationskunskaper och är van vid att hantera passare och transportör.

Kursmaterial

Deltagaren ska innan kursstart själv anskaffa följande:

 • Läroboken Celestial Navigation av Tom Cunliffe. ISBN 978-0-470-66633-3.
 • Passare, transportör, linjal, blyertspenna och radergummi. 

Böcker och utrustning säljs av diverse bokhandlare och båttillbehörsbutiker, t.ex. Hjertmans i Norrköping på Järngatan 21 (Medborgarskolans elever får rabatt) och på webben t.ex. www.hjertmans.se, www.bryggboden.se och www.bokus.com.

Ledaren

Kursledare är Svante Håkansson. Svante är utbildad till sjökapten och har under många år arbetat till sjöss och senare på Sjöfartsverket med navigerings- och sjöfartsfrågor. Han är även fritidsseglare och har under många år undervisat i såväl grundkursen Förarintyg som med de lite mer avancerade kurserna.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Rabatter

 • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus.
 • Läs mer under förmåner. 

Bra att veta

 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Ort

Norrköping Medborgarskolan

Tegelängsgatan 11 B, Norrköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 995 kr

Summa: 1 995 kr

Utforska ämnesområde