Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Ort
Norrköping
Startdatum
1 Mar 2018
Tid
18:00-20:30
Dagar
Mån, Tors
Antal tillfällen
4 st
Ledare
Anna Geidne
Arrangemangsnummer
82806
Pris
1 095 kr

Om arrangemanget

En VHF-radio tillhör säkerhetsutrustningen ombord på din båt. Utrustningen kräver att du har ett certifikat: SRC - Short Range Certificate och du måste även ha ett tillstånd från Post- och telestyrelsen för att få använda VHF-radio. En VHF-radio är en bra säkerhet till havs och ett bra redskap för dig som gärna seglar ut på farvatten där mobiltäckningen inte når. Den når kustradiostationerna och kan därifrån kopplas in på telefonnätet. Med VHF når du samtidigt alla närliggande fartyg, sjöräddningen, kustbevakningen, lotsar och handelsfartyg, medan du med en mobiltelefon endast når en enda motstation. Ihopkopplad med annan utrustning ombord (som GPS, AIS och plotter) kan kommunikation och nödanrop idag ske mer eller mindre automatiskt. Via SRC/VHF-radio kan du även få tillgång till andra tjänster som kustväderprognoser, informationssökning, konsultation m m. Kursen omfattar allt du behöver känna till för att ta certifikatet och prov anordnas efter kursens slut.

VHF står för Very High Frequency och är en typ av radiofrekvens som används av olika mottagare/sändare till havs. SRC-certifikatet ersatte VHF-certifikatet år 2000 då GMDSS och DSC tillkom. Om du köper en ny VHF-radio så gäller inte det gamla certifikatet så om du har ett VHF-certifikat som togs 1999 eller tidigare behöver du kanske uppdatera ditt certifikat.

KURSINNEHÅLL
Utbildningen följer NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) kunskapsfordringar för SRC, såväl teoretiska som praktiska delar, och efter kursen ges du möjlighet att skriva ett prov för en provförrättare från NFB.
Kunskapsfordringarna hittar du på NFBs webb: http://www.batlivsutbildning.se/src-certifikat/

UPPLÄGG
Vi träffas under fyra kvällar.
Ett skriftligt prov för SRC-certifikat anordnas ca en vecka efter kursen. Kostnad 450 kr.
Ett praktiskt provmoment via en simulator ska då vara genomfört, och tillfälle att utföra detta kommer att ges någon av de sista kvällarna.

LEDAREN
Kursledare är Anna Geidne som undervisat inom sjöliv i många år. Detta intresse har också resulterat i att hon både har arbetat som meteorolog och med sjökort! Hon har en gedigen erfarenhet och kompetens inom båt, sjöliv, segling, väder, säkerhet till sjöss mm. Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs.

KURSMATERIAL
Kostnad för kurslitteratur och prov tillkommer. Lärobok för VHF-certifikat finns att köpa på Stockholm radios hemsida; www.sjoshopen.se/stockholmradio: "VHF till sjöss" av Nina Nordström, ca 170 kr. Kan även beställas på Bryggboden.se och Akademibokhandeln.

BRA ATT VETA
Den prövande ska ha fyllt 15 år.

Alla som går kurs hos oss får rabatt på Bokus och Akademibokhandeln
Läs mer om hur du gör http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/
Du som är medlem i en båtklubb får 10% rabatt på kursavgiften, uppge ditt medlemsnummer vid anmälan.

Ort

Norrköping Medborgarskolan

Tunnbindaregatan 8, Norrköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 095 kr

Summa: 1 095 kr