Med din båtradio/VHF når du kustradiostationerna och kan kopplas in på telefonnätet. Med båtradio/VHF ombord kan man alltid få kontakt med omvärlden; kolla vädret, få läkarkonsultation, boka hamnplats mm. Dessutom når du alla närliggande fartyg, sjöräddningen, kustbevakningen, lotsar och handelsfartyg. Har du endast en mobil på sjön så når du en enda motstation.
Kurs i båtradio/SRC är en yrkesutbildning för yrkesmässig trafik och för privat bruk.
Intyg i båtradio VHF som gjordes innan år 2000 är ogiltiga, kanske behöver du fräscha upp ditt intyg?
Bestämmelser för innehav och användning av utrustningen
VHF-nätet; uppbyggnad och funktion
VHF-apparaten; funktioner, handhavande och installation
Utsändningar från Stockholm Radio och MSI Sweden
Anrop; anropsteknik och kanalval
Nödanrop
Internationella bokstaveringsalfabetet.
Kursen lär dig allt vad du behöver för att avlägga ett prov för ett SRC-intyg/VHF-certifikat.
Inga förkunskaper krävs.
Vi träffas på två torsdagar 12/10 samt 19/10 kl.18-21:45 samt ytterligare ett tillfälle för provskrivning onsdagen därpå. Du gör även ett praktiskt prov hemifrån vid dator.
Kurstillfällen äger rum i Vadstena båt- och fiskeklubbs lokaler på Kronängsgatan 7 i Vadstena.
Kursen avslutas med en uppskrivning av en från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) godkänd examinator. Denna sker digitalt och du behöver därför ta med en egen enhet (platta, laptop eller mobil) för detta. Datum för examinationen får du av ledaren en bit in i kursen. Före teoritillfället gör du ett praktiska provet hemma. Kostnad för examinationen tillkommer med 625 kr.
Vid godkänt prov och examination får du intyg på NFBs appen. Hyr du båt utomlands är appen ett måste.
För att du ska få den bästa starten på kursen ber vi dig köpa nedanstående och ha med till kursstart:
Fritidsskepparens VHF/SRC-bok av B. Utterström
Blyertspenna, suddigummi och block att skriva på.
Går att beställa via www.bryggboden.se
Information om kursmaterial att inhandla och eventuella entrékoder står i kallelsen till kursen.
Ofta finns lånematerial att använda för dig som anmäler dig nära inpå kursstart.
Johan Bergsten har varit kursledare hos oss länge och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har jobbat till sjöss i 11 år och varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar. Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan flera år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer eller försäkringsnummer vid anmälan.
Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.
Medborgarskolan har en stor sjölivsverksamhet - kurser sätts in under hela terminen och vi har flera nivåer.
Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Deltagaravgift: 650 kr
Summa: 650 kr