Ort
Malmö
Startdatum
21 Okt 2024
Tid
17:30-20:50
Dagar
Mån-Ons
Antal tillfällen
21 st
Ledare
Rosa Sanchez Morales
Nummer
69817
Pris
13 995 kr

Om arrangemanget

Drömmer du om att lära dig sy och skapa dina egna kläder? Med vår diplomutbildning får du en komplett grundutbildning i sömnad och kläddesign. Du får kunskap om mönster, material, måttagning, hållbarhet och detaljsömnad för att designa dina egna plagg. Utbildningen ges i inspirerande miljö på Tillskärarakademin Malmö.

Innehåll
Utbildningens innehåll i sammanfattning:

 • Måttagning
 • Mönsterstorlekar och mönsterändringar på färdigt mönster
 • Materialkunskap
 • Mellanlägg
 • Mönsterutlägg, trådriktning, mönsterpassning
 • Detaljsömnad (blixtlås, knapphål, fickor, kragar, skjortsprund mm)
 • Sy ett enkelt plagg, kjol, överdel och byxa.

Efter avslutad diplomutbildning i sömnad kan du grunderna i klädsömnad. Du blir diplomerad sömmerska. Efter utbildning kan du söka vidare till någon av Tillskärarakademins utbildningar.

För att erhålla ett diplom krävs minst 80% närvaro och att du blivit godkänd på examinationen. Som examensarbete kommer du sy en klänning eller kavaj.

Vi börjar med att lära oss att sy på symaskinerna, spola upp tråd och utföra en enkel felsökning. Därefter syr vi olika detaljer, så du får in känslan för sömnaden. Senare i utbildningen kommer vi att göra några studiebesök inom branschen. Du kommer lära dig produkt- och materialkunskap i samband med planering och genomförande, till exempel hur man skriver och tolkar skötselråd. Du lär dig även fackspråk för att förstå och följa instruktioner. Vi går även igenom hantering, underhåll och skötsel av maskiner.

Du lär dig hur man tänker vid tillskärning och mönsterutlägg. Det ingår grundläggande kunskap i hur och var man mäter kroppen för att hitta rätt storlek i måttlistan. Vi går även in på hur man gör en enkel ändring av mönster och du kommer under utbildningens gång att sy upp en kjol, en överdel och en byxa, först i toileväv (oblekt råväv) och om du hinner syr du upp dina plagg i vanligt tyg. Är du snabb finns gott om extrauppgifter att ta itu med.

Vi lär oss arbete med hänsyn till miljön, till exempel genom återvinning och källsortering.

Upplägg
Utbildningen innefattar 70 klocktimmar (dvs ca. 93 studietimmar) fördelat på 21 sammankomster. Vi träffas måndagar, tisdagar och onsdagar under vecka 43-49 kl. 17:30-20:50.

Förkunskaper
Alla är välkomna. Inga förkunskaper krävs då utbildningen är anpassad för dig som är nybörjare. Utbildningen är lämplig för alla, såväl nybörjare som fortsättare, då en stor del av undervisningen är individuellt anpassad. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Utbildningsmaterial
Ingår inte i avgiften:

 • Blyertspenna, suddgummi, linjal, papperssax
 • Tygsax, sprätt, krita, tygsporre, markeringspapper, måttband, knappnålar, synålar
 • Eget mönster samt tyg till eget plagg

Ingår i avgiften:

 • Material till toile och detaljsömnad


Utbildare
Rosa Sanchez är engagerad och arbetar på ett pedagogiskt sätt och har alltid en bra gruppdynamik på utbildningen. Rosa har 4 års textilutbildning från Teknisk skola "Las Nieves" i Chile. Hon är sömmerska och damskräddare. Rosa har även utbildat sig till mönsterkostruktör/direktris på Tillskärarakademin Malmö och brodös på Sätergläntan Institutet för Slöjd och hantverk. Vidare är Rosa självlärd inom beading, beadwork, guldbroderi och pärlbroderi. Förutom sina gedigna ämneskunskaper så älskar Rosa att undervisa i sömnad och att dela sina kunskaper med andra.

Anmälan
Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid för få anmälda och korta den vid färre än sex deltagare. Vi startar vid fyra deltagare och kommer max vara 8 deltagare. Anmälan är bindande!

Finansiering
Utbildningen är inte studiemedelsberättigad.
Vill du betala med faktura, välj Medborgarskolan faktura. Vill du delbetala skriv i meddelanderutan att du vill delbetala. Det går att dela upp fakturan på upp till tre delar.

Kontakt
skane@medborgarskolan.se

Ort

Tillskärarakademin Malmö

Norra Vallgatan 18 Ingång D, Malmö

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 13 995 kr

Summa: 13 995 kr

Utforska ämnesområde