Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Ort
Stockholm
Startdatum
10 Feb 2020
Tid
14:45-17:15
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Marianne Jonasson
Nummer
38236
Pris
1 505 kr

Om arrangemanget

Från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade 1,3 miljoner svenskar Sverige, främst for de till Amerika. Steg för steg följer vi emigrationen, börjar med svenska källor, kyrkböcker och passagerarlistor, folkräkningar och gravstenar, och går sedan vidare med hur du hittar information på andra sidan Atlanten.

Innehåll och mål
Massor av uppgifter finns sparade i bland annat mantalslängder och kyrkböckernas husförhörslängder och födelse-, dop- och begravningsböcker. Det gäller att tolka materialet rätt. Idag finns det mesta på nätet, inscannat av olika aktörer.

Upplägg
På kursen får du information och redskap för att kunna gå vidare med din släktforskning och börja söka emigranter. Din kursledare går igenom hur du kan lägga upp ditt arbete, och hur du kan tolka det du hittar i olika kyrkböcker och arkiv. Om du vill kan du ta med en egen laptop, så du kan dokumentera och lättare följa med i sökningarna.

Förkunskaper
Det här är en fördjupningskurs i släktforskning, och det är viktigt att du har gått grundkurs i släktforskning eller motsvarande och dokumenterat din forskning i ett släktforskningsprogram. De måste vara van att söka information via dator.

Kursledare
Marianne Jonasson är erfaren kursledare i släktforskning, och har vidareutbildat sig inom ämnet på universitetsnivå. Hon har stor erfarenhet av emigrantforskning.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial
Idag görs den allra största delen av släktforskningen via webbaserade avgiftsbelagda program. De har för- och nackdelar beroende på vad man tittar efter, och hur långt man kommit i sitt sökande. På vår kurs får du rekommendationer om vilka program du kan använda dig av, men det är upp till dig att välja.

Utvecklingsmöjligheter
Släktforskning tar tid, själva forskningen gör du på egen hand, hemma vid din dator. När du gått en grundkurs och kommit igång med din släktforskning finns flera möjligheter att fortsätta ditt forskande, i till exempel emigrantforskning. Du kan också välja några av våra andra fördjupningskurser i släktforskning, eller någon av våra kurser med speciellt fokus.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Ort

Medborgarskolans Hus

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 395 kr

Materialavgift: 110 kr

Summa: 1 505 kr

Utforska ett ämnesområde