Två kurser i en! Förarintyget är en teoretisk kurs med praktiska inslag och är det första steget inom navigation. Kustskepparen ger dig kunskap du behöver för att vara en trygg och säker skeppare. Vi går igenom sådant som du bör kunna innan du lämnar hamn eller skärgård för att ge dig ut på vidare vatten och kanske till och med tänker besöka andra länder med båt.
Vi lär oss om navigering under dager, mörker och dimma med såväl traditionella som elektroniska navigeringshjälpmedel. Vi går igenom vad du behöver för en längre färd utomskärs och till havs. Vi lär oss även om hur vi kan förebygga olyckor men även att kalla på hjälp och andra åtgärder vid en nödsituation.
Vi kommer att gå igenom lagar och regler som berör vår båt och dess utrustning samt vår vistelse till sjöss. Även sjölivets miljöaspekter behandlas under kursen.
Kustskepparintyget är ett krav i Sverige för att få framföra fritidsbåtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Många uthyrare av båtar både i Sverige och utomlands kräver nautisk kompetens för att låna ut båtar.
Denna kombinerade kurs håller hög utbildningstakt och därför rekommenderar vi att du kompletterar kursen med hemstudier.
För att få göra provet till Kustskepparintyg måste du:
Kursmaterial ingår inte i kursavgiften. Deltagaren ska innan kursstart själv anskaffa följande och ta med vid första sammankomsten:
Ulf Granath är kursledare för förar- och kustskeppare samt VHF/SRC. Han har haft ett båtintresse redan som barn och har fortfarande. Ulf har haft allt från motor- till segelbåtar, han har under åren genomfört ett stort antal utbildningar i båt- och sjöliv. Han har även varit seglingsintruktör för ungdomar och haft kurser i navigation för Medborgarskolan i Göteborg, Kungälv, Kungsbacka, Varberg och Halmstad.
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Deltagaravgift: 3 990 kr
Summa: 3 990 kr