Skogsglänta.
Föreläsning

Fråga en Lundaforskare om klimatet - med Fridays for Future

Ort
Lund
Startdatum
26 Jan 2023
Tid
12:15-13:00
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
5 st
Nummer
60929
Pris
0 kr

Om arrangemanget

I Lund har vi gott om forskare som undersöker olika aspekter av klimatkrisen och av den omställning vi måste göra. Medborgarskolan och Fridays For Future Lund bjuder in till lunchträffar den sista torsdagen i månaden under våren.

Vid varje träff berättar en forskare från Lund om viktiga frågor inom sitt forskningsområde under och sedan får publiken ställa frågor. Det kommer att finnas smörgås och kaffe/te att äta under evenemanget så att alla även hinner med sin lunch på lunchen.

Första gången blir den 26 januari kl 12.15 och därefter 23 februari, 30 mars, 27 april och 25 maj.

 

26 januari - Livsstilsförändring för klimatet

Först ut den 26 januari blir Jessika Richter verksam i ett forskningsprojekt vid Internationella Miljöinstitutet om de livsstilsförändringar som krävs för att i ska kunna hålla uppvärmningen under 1.5 grader. Läs gärna mer om Jessikas forskning här och ta med alla dina frågor till träffen.

 

23 februari - De-growth

Den 23 februari gästas vi av Max Koch, professor i sociologi vid Lunds Universitet, som kommer prata om social och ekologisk hållbar nedväxt (motsatsen till evig tillväxt): degrowth. Läs mer om Max forskning här och förbered dina frågor redan nu.


30 mars - Klimatpsykologi

Den 30 mars gästas vi av leg psykolog Frida Hylander, medförfattarna till boken Klimatpsykologi. I boken avhandlas vårt mänskliga sätt att fungera, varför det är svårt med genomgripande förändringar och vad man kan göra som medborgare för att verka för ett hållbart samhälle.


27 april - Stadsplanering som gynnar klimatet

Den 27 april är det dags för Till Koglin, universitetslektor inom Trafik och Väg vid LTH. Till kommer att berätta om stadsplanering och mobilitet och varför det är viktigt att vi alla använder cykel och gång mer. Läs mer om Tills forskning här.


25 maj - Klimatets effekter på den biologiska mångfalden

Den 25 maj berättar professor Yann Clough, Centrum för miljö- och klimatvetenskap, om effekterna av markanvändning och klimat på den biologiska mångfalden, interaktionen mellan arter och vilka konflikter som kan uppstå mellan ekonomi och natur. Läs mer om Yanns forskning här.

 

 

Om Fridays for Future i Lund

Fridays For Future Lund är en del av den rörelse Greta Thunberg startade genom att höstterminen 2018 sätta sig på Mynttorget utanför Riksdagshuset med skylten "Skolstrejk för klimatet". I Lund startade ungdomar och studenter demonstrationer utanför Rådhuset i Lund den 16 november samma år. Medborgare i Lund har tillkommit i alla åldrar och vi har varit på Stortorget varje fredag sedan dess för att dra uppmärksamhet till den klimatkris vi befinner oss i. Fridays For Future är en partipolitiskt obunden rörelse, som vill att alla partier jobbar för att hejda de fossila utsläppen. Vi kräver i solidaritet med kommande generationer och utsatta länder i globala syd att politiker, näringsliv och medborgare i Sverige och i Lund gör allt man kan för att vi ska hålla Parisavtalet och begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, gör en rättvis omställning och lyssnar på den bästa samlade vetenskapen.

 

Ort

Medborgarskolan

Bangatan 6, Lund

Visa på karta

Utforska ämnesområde