Ort
Uppsala
Startdatum
23 Apr 2024
Tid
17:30-20:30
Dag
Tisdag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Per Boicel
Nummer
75854
Pris
495 kr

Om arrangemanget

Vad har en grupp från 1600-talets England, en man som planterade äppelfrön i Nordamerika och en trädgård på en övergiven tomt i New York gemensamt? Varmt välkommen på detta föredrag och kortkurs och lär dig mer om vad Guerilla gardening är.

Innehåll

Kursledaren Per Boicel är utbildad Hortonom inom Trädgårdsdesign med en fördjupning inom Trädgårdsterapi på det Brittiska kurs centret Thrive i Reading. 

Denna föreläsning utforskar en gräsrotsrörelse kallad gerillaträdgård, där aktivism och konstnärskap kombineras för att förvandla övergivna urbana platser till blomstrande oaser. Rörelsen innebär att man odlar växter på offentliga platser som annars ignoreras, genom handlingar som att kasta fröbomber och plantera blommor längs vägkanter. Rörelsen grundades av unga konstnärer och lokalinvånare och syftar till att förbättra närmiljön och främja biologisk mångfald. Under föreläsningen utforskas historien, motivationen och praktiska steg för att komma igång med gerillaträdgård, inklusive lämpliga växtval som kräver minimalt underhåll. Det är en uppmaning till handling och en möjlighet att bli en förvaltare av ens omgivning, ett hemligt frö åt gången.

Guerilla gardening har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, då en grupp kallad The Diggers ockuperade mark i England och odlade mat för de fattiga. Ett annat historiskt exempel är Johnny Appleseed, som planterade äppelfrön i Nordamerika på 1800-talet. Termen guerilla gardening myntades dock först 1973 av Liz Christy och hennes Green Guerrilla group i New York, som omvandlade en övergiven tomt till en trädgård.

Idag finns det guerilla gardeners över hela världen. De använder olika metoder för att plantera växter, till exempel frön, lökar, fröbomber eller färdiga växter. De har olika mål med sin guerilla gardening, till exempel att skapa konst, odla mat eller att bevara naturen.

Upplägg

Vi börjar med en övergripande presentation av ämnet. 

•    Vad är Guerilla Gardening
•    Historian bakom det
•    Vad säger lagen
•    Motiven bakom Guerilla Gardening
•    Hur blir man en Guerilla Gardener
•    Fördelar för samhälle och individ med Guerilla Gardening
•    Skillnaden mellan Guerilla Gardening och kolonilotter

Förkunskap

Ingen förkunskap krävs för att delta på denna kurs.

Kursledare

Per Boicel är Hortonom inom trädgårdsdesign med 30 års yrkeserfarenhet inom trädgårdsplanering, skötsel, trädgårdsterapi, biofilia, färgpsykologi samt skrivit artiklar om trädgårdsdesign och bio design. Per har varit verksam i Finland och Storbritannien förutom Sverige.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Ta med eget anteckningsmaterial.

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

Kallelse/Faktura

Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. 

Bra att veta

  • Vi bjuder på kaffe och te i våra lokaler.
  • Tillgång till mikro och kylskåp finns.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Visste du att?

Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Ort

Medborgarskolan Uppsala (Bergsbrunnagatan)

Bergsbrunnagatan 20, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 495 kr

Summa: 495 kr

Relaterade artiklar

Utforska ämnesområde