Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Ort
Linköping
Startdatum
5 Feb 2020
Tid
18:30-20:45
Dagar
Onsdagar
Antal tillfällen
15 st
Ledare
Lena Öfverström
Nummer
20675
Pris
3 495 kr

Få platser kvar

Om arrangemanget

På våra kurser för jägarexamen får du gedigen kunskap om skog och mark, bland annat lär du om att spåra djur, viltvård och ekologi samt om jaktlagen, olika typer av jaktvapen och jaktmetoder. För att ta jägarexamen gör du sedan flera delprov, både teoretiskt om djur, natur och vapen samt praktiskt skjutprov.

Välkommen till  Medborgarskolans jägarskola med målet att ta en jägarexamen.
Vi har lång erfarenhet av att hålla i jägarskola, där målet är att ta jägarexamen. Våra jaktkurser är omtyckta och våra ledare är passionerade jägare ut i fingerspetsarna och kan guida dig i allt från djur och natur till vapenhantering och jaktlagar.
Jakten är en betydelsefull fritidssysselsättning och den som vill skaffa sig ett jaktvapen måste enligt lag avlägga en jägarexamen. Samma krav har markägare på jaktarrendatorer och flertalet jaktlag på nya medlemmar.

Kursinnehåll
I jägarskolan lär vi om djur och natur. Du får kunskap om hur man spårar djur, viltvård och ekologi, olika typer av jaktvapen, jaktmetoder och jaktlagstiftningen.

Kursupplägg
Vi träffas omkring 15 tillfällen en gång i veckan, onsdagar, för genomgång av kurslitteraturen och diskussioner i gruppen. Du får möjlighet att ställa frågor och vi gör övningsprov. När vi är klara med teoritillfällena genomförs ett teoriprov.
OBS Första tillfället för kursen är en gemensam uppstart med måndagsgruppen: måndag 3/2 kl 18,30, därefter tillfälle nummer två på onsdagen 5/2.

Skjutträningen sker vid skjutbana i samarbete med ett skyttegille. Där får du möjlighet att träna hos skytteföreningen vid ett antal tillfällen inför provskjutningen. Övningsskyttet startar så snart banorna är snöfria (ungefär från februari-mars) och pågår till maj/juni.

Observera att du bör räkna med att under våren behöva lägga en lördag eller söndag i veckan, samt ibland även någon kväll, på skjutövning, minst ett tio-femtontal gånger för att bli en säker skytt. Datum för dessa tillfällen meddelas av kursledarna under kursen. Den enda kostnaden för skjutträningen är ammunitionen som du köper på plats.

Mål
Att ge dig möjlighet att klara jägarexamenprovet som anordnas i slutet av kursen och som består av ett teoriprov och ett skjutprov.
För att klara kursen krävs en hel del självstudier och att du deltar vid skjutträningstillfällena.

Målet är att du ska lyckas ta en jägarexamen till sommaren.

Examination
Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del.
Det teoretiska provet består av 70 flervalsfrågor där man kryssar i rätt svar. Minst 60 frågor ska besvaras rätt.

Den praktiska delen består av ett antal delprov:
• Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål.
• Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en tolv centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd).
• Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.

Kurslitteratur
Kurslitteraturkostnad tillkommer och inhandlas av dig själv till kursstarten. Materialet är "Jägarskolan - ett komplett bokpaket" (745 kr) och kan beställas via webben eller i bokhandel. 

Kursledare
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KOSTNADER
Teoriprov: 500 kr
Hagelprov: 400 kr
Grundprov/precisio: 200 kr
Högvilt: 250-300 kr
Kostnad för ammunition vid skjutträning och eventuellt omprov för skjutning tillkommer.

Minimiålder är 18 år för vapenlicens men ingen nedre åldersgräns finns för att gå kursen. Jägarexamen krävs för att du ska kunna ansöka om licens för jaktvapen.
Att skaffa licens för vapen tar ca 2-3 månader efter att du har sänt in ansökan.

Anmälan
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan. Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar.
Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan. 

Bra att veta
Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns på vår webbsida.

Vi ser helst att du har fyllt 15 år för att delta, som deltagare måste du kunna delta i undervisningen på egen hand, utan att behöva föräldrastöd.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30.

Välkommen med din anmälan!

Ort

Linköping Medborgarskolan

Teknikringen 7, Linköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 3 495 kr

Summa: 3 495 kr

Utforska ett ämnesområde