Stort intresse för att ta jägarexamen
Människan har jagat sedan urminnes tider och intresset för jakt verkar bara öka. Kanske är det en kombination av att vilja veta vad man äter och ett ökat behov ...
Detta är en teoretisk kurs där du får kunskaper om viltet, jakten och vapnet som ger dig de bästa förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
Kursen är på 10 tillfällen, 4 lektionstimmar per tillfälle med totalt 40 studietimmar. Kursen gör uppehåll v 8, sportlov.
För att ta komplett Jägarexamen krävs teori, examination, praktisk övning, skjutprov och eventuellt omprov.
Teori - genomförs i denna kurs på Medborgarskolan under ledning av kursledare.
Examination - erbjuds efter avslutat kurs. Ingår ej i denna kurs. Se pris och detaljerad info nedan.
Praktisk övning/träningsskytte och prov - sker på skjutbana och ingår ej i denna kurs. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakt med skjutbanan för bokningar men du som deltagare ansvarar själv för den delen. Se pris och detaljerad info nedan.
Vid kursstarten diskuterar vi igenom kursens upplägg. Det är viktigt att du pratar med kursledaren om du skulle behöva vara borta från något kurstillfälle. Eventuella kursuppehåll görs i samråd med gruppen.
Inga förkunskaper krävs.
Heinz Wester har varit aktiv jägare och jaktledare i över 50 år. Han har erfarenhet från jakt i Sverige, Tjeckien, Skottland, England, Sydafrika och Namibia och jagat allt från fasaner i Skottland till antiloper i Namibia. För honom är allt före, under och efter skottet lika viktigt. Han är ofta hundförare vid olika jakter i Sverige. Heinz delar generöst med dig av all erfarenhet han har samlat på sig under sina år som aktiv jägare.
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
Kursmaterialet vi använder är Jägarnas Riksförbunds bok "Din väg till Jägarexamen". Du beställer ditt kursmaterial via denna länk: klicka här! Kursmaterialet finns även som ljudbok. Kontakta oss för rabattkod.
Examination anordnas i anslutning till sista kurstillfället. Teoriprovet kostar 500kr och betalas direkt till förhörsförrättaren. Ta med godkänd legitimation samt ett foto (likt ett passfoto för Jägarbeviset) till teoriprovet.
Denna del av kursen ombesörjs ej av Medborgarskolan. Vi förmedlar gärna kontakten till skjutbanan och din kursledare svarar givetvis på frågor kring detta under kursens gång. Kostnader för lerduvor och ammunition tillkommer och betalas kontant till instruktör/provledare på plats. Vapen (för övning och prov) finns att låna på skjutbanan. Praktikdelen innehåller säker vapenhantering, avståndsbedömning, hagel och kulskytte.
Denna del förmedlas ej via Medborgarskolan. Du får på eget initiativ ta kontakt med skjutbana för att genomföra provet. Provet kan göras efter det att man klarat precision och säker vapenhantering, praktiska grund- och hagelgevärsprov. Behöver du göra omprov? Då bokar du det själv på plats direkt med provledaren.
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.
Vill du delbetala kursen? Här kan du läsa mer om hur du gör för att delbetala: Köpvillkor/ allmänna villkor för kurs hos Medborgarskolan | Medborgarskolan
Bra att veta
I våra lokaler finns micro, så det går bra att ta med egen lunch om så önskas. Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.
Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.
Visste du att?
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Anmälan
Anmälan sker via formuläret på kursens hemsida eller genom att kontakta oss via telefonnummer 010-15 75 200.
Deltagaravgift: 3 750 kr
Summa: 3 750 kr