Ett kinesiskt mönster med färgglada drakar
Föreläsning

Konst & arkitektur i Wien med Désirée Lennklo

Ort
Lund
Startdatum
23 Okt 2023
Tid
19:15-20:45
Dag
Måndag
Nummer
64515
Pris
325 kr

Om arrangemanget

Vid floden Donau, längs bärnstensvägen mellan Östersjön och Medelhavet, föds en stad. På keltisk grund bygger romarna staden Vindobona. Storheter som Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart och Sigmund Freud har kallat staden för sitt hem.

Syftet med vårt besök i staden är att stifta bekantskap med Wiens otroliga konstskatter, som har ackumulerats genom seklerna, och vår resa startar i romarnas fotspår. Därefter möter vi medeltiden i Stefansdomen. Njuter av barockens prakt i paradgatorna och i de pampiga byggnaderna. Tar del av hovliv och elegans i de många slotten. Lär oss mer om modern stadsplanering och revolutionerande bostäder genom besök vid Karl Marx-Hof samt fantasifulla Hundertwasserhaus. Inget besök i Wien är komplett utan ett besök på det konsthistoriska museet där vi möter mästerverk från framförallt renässans och barock. Men fokus kommer framförallt att ligga på de viktiga åren kring förra sekelskiftet. Åren då Gustav Klimt, Otto Wagner och de övriga wien-secessionisterna förändrade staden och synen på konsten. Vi besöker de oförglömliga byggnaderna och samlingarna som representerar denna rörelse. Vårt klimax på resan blir förstås ett intagande möte med Klimts mästerverk Kyssen på Galerie Belvedere. En dröm i guldmosaik som så fulländat förkroppsligar den ohämmade och vågade kreativitet som rådde i Wien vid sekelskiftet. 
Vi hinner även med att tillförskansa oss upplevelser av samtidskonst samt att botanisera i Wiens levande urbana konstliv och gallerier. 

Ort

Medborgarskolan

Bangatan 6, Lund

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 325 kr

Summa: 325 kr

Utforska ämnesområde