Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Ort
Linköping
Startdatum
20 Sep 2018
Tid
18:15-21:15
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
8 st
Ledare
Mats Sjöberg
Arrangemangsnummer
88796
Pris
2 295 kr

Om arrangemanget

Kustskepparintyget är kursen för dig som vill fördjupa dina navigationskunskaper ytterligare efter förarintyget.
Vi går igenom vad du ska tänka på om du åker båt utomlands, hur du navigerar säkert i mörkret med hjälp av fyrar och hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs. Kustskepparintyget är ett krav i Sverige för att få framföra fritidsbåtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.
Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.

INNEHÅLL
Du lär dig om lanternor, fyrar, kompass, bestickföring, miljö, mörkernavigering, säkerhet ombord samt principerna för GPS, radar och SRC/VHF och elektroniska sjökort. Vi tar även upp miljöaspekter av att vistas till sjöss och går igenom strömtriangel och hur den fungerar. Du får den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs.

UPPLÄGG
Vi träffas åtta kurstillfällen gång i veckan under hösten och avslutar kursen med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

I kursen anordnas även praktikpass på båt i Vättern. Detta tillfälle går utöver kurstillfällena och planeras i samråd med ledaren, oftast äger det rum en lördag eller en söndag. Kaffe och smörgås ingår i praktikturen som sker på M/S Pricken med utgång från Askersunds hamn.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Förarintyg. För att tentera för kustskeppare så måste man ha fyllt 15 år.

Observera att kursen kräver en hel del studier hemma om du ska klara examinationen.

EXAMINATION
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Du får en stämpel i din blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning efter fullgjort samt godkänt prov och examination för Kustskepparinty. Härefter kan du fylla på din kompetens med ytterligare sjölivsutbildningar som då också tas med i ditt intygshäfte. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

KURSLEDAREN
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursmaterialet inhandlas av dig själv till start: "Fritidsskepparen" av Ramberg-Utterström (2017), kurs- & arbetsbok till kustskepparen, Sjötrafikföreskrifterna, Sjökort 61 och 93(WGS-84), Kort 1, passare och transportör, penna och linjal.
Materialet går att köpa på www.nautiska.se eller www.bryggboden.se
Kostnad för examination (450 kr) och praktik (500 kr) tillkommer. Examinationsdatum planeras tillsammans med ledaren.

ANMÄLAN OCH KALLELSE 
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.
Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen. Ange gärna även huruvida du har genomgått båtpraktik eller ej, står i din blå intygsbok (skriv i meddelandefältet).

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan.

BRA ATT VETA
Det som förr kallades för "skepparexamen" motsvaras i huvudsak av kustskepparintyget.

Du kan även läsa kustskepparintyget som helgkurs hos oss om det är ett alternativ för dig.

Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i förar- och kustskepparexamen. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Tips på vidareutveckling; Efter avslutad kurs erbjuder vi fortsättningskurser. Prata med din kursledare så får du hjälp att hitta rätt nivå.

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns på vår webbsida.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Ort

Linköping Medborgarskolan

Collegium, Teknikringen 7, Linköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 295 kr

Summa: 2 295 kr

Utforska ett ämnesområde