En hantverkare jobbar med läder
Kurs

NUNOTOVNING – med färgning av siden och våt tova din produkt

Ort
Västerås
Startdatum
28 Okt 2023
Tid
10:00-14:00
Dagar
Lör, Sön
Antal tillfällen
2 st
Nummer
73984
Pris
1 195 kr

Om arrangemanget

Det här är en kreativ kurs som ger dig möjlighet att skapa någonting alldeles unikt med ull! Vill du lära dig mer ullens egenskaper, då är denna workshop för dig! Resultatet du får med dig hem är en mjuk och skön textil.

Innehåll
Nuno är japanska och betyder tyg. En av ullens alla unika egenskaper är att den kan filtas (tovas). Ullen kan också filta in sig i andra material där det finns möjlighet för ullfibern att vandra in – som i ett tunt sidentyg. Med hjälp av rullteknik tovas mjuk merinoull fast i ett sidentyg. Resultatet blir en mjuk, skön textil med spännande uttryck som går bra att använda till inredning och kläder.

I kursen ingår teori, men fokus riktas mot att upptäcka tekniken, inspireras och se möjligheter.

Upplägg 

Kursen är under två dagar, lö-sön, och du kommer hinna prova på att både färga och våttova ett enklare arbete med tekniken – Nunotovning.

Vi kommer att färga en bit siden med hjälp av sidenfärg från Zenit. Du kan välja att vecka ditt tyg (shibori) för att få ett geometriskt uttryck. Verktyg till det finns på plats.

Direkt efter färgningen använder vi ullen till arbetet med tekniken våttovning.

Det kommer finnas tyg att köpa, alternativ om du har tillgång till sidentyg kan du ta med det till kursen.

Kursen går under en lördag. Det kommer att finnas tid för lunch/fika, ta med egen lunch.

Kursledare
Kursledare är Gunilla Meijer, som har sedan många år tillbaka jobbat med den mjuka ullfibern och håller kurser i olika tovningstekniker. Är du nyfiken på Gunilla och hennes arbete? Kika in på hemsidan: https://www.ulloblandat.se/    

Kursmaterial
Kursmaterial tillkommer och finns att köpa i samband med kursen, kostnad 200-400 kr beroende på vilken typ av material du väljer att använda. Vi gör provlappar och du kan välja hur du vill fortsätta att jobba fram din egen produkt.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Bra att veta
Kallelse skickas ut ca en-två veckor innan kursstart.

Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

Ort

Medborgarskolan Västerås Kopparlunden

Skivfilargränd 4, Västerås

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 195 kr

Summa: 1 195 kr

Relaterade artiklar

Utforska ämnesområde