Ort
Solna
Startdatum
5 Nov 2024
Tid
18:30-21:00
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Bengt Utterström
Nummer
56595
Pris
2 795 kr

Om arrangemanget

På denna kurs får du tillräckliga kunskaper och färdigheter att hantera radar för att navigera och/eller undvika kollision vid framförande av fritidsbåt vid nedsatt sikt.

I kursavgiften ingår en månads fri tillgång till radarsimulator via din dator. Efter kursen ges möjlighet att avlägga prov för Radarintyg enligt Nämnden för Båtlivsutbildnings kunskapsfordringar. Radarintyget är en del i Fartygsbefäl klass VIII.

Innehåll

För att få fullt utbyte av en radar måste man känna till dess egenskaper, funktioner och hur den används för positionsbestämning och navigering i skärgård. Finns det radar på din båt förväntas du kunna använda den enligt de internationella sjövägsreglerna. 

I kursen ingår fri tillgång till avancerad radarsimulator under en månads tid.

Upplägg

Två kvällar med teori och en kväll med radarpraktik i simulator (i egen medhavd dator).      

Förkunskaper

Förarintyg.

Kursledare

Bengt Utterström har Fartygsbefälsexamen klass VIII och har arbetat som navigationslärare på Medborgarskolan under många år. Bengt är Förhörsförättare för radarintyget och författare till navigationsboken Fritidsskepparen, Fritidsskepparens VHF/SRC-bok, Fritidsskepparens radarbok med AIS och medförfattare till Fritidsskepparens Utsjöskeppare.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Materialkostnad

Materialet finns på plats vid första tillfället och faktureras i efterhand. Fritidsskepparens radarbok med AIS kostar ca 275 kr.

Kostnad för att skriva radarintyget tillkommer med 650 kr och betalas vid provtillfället.

Utvecklingsmöjligheter

När du har kustskepparintyg, radarintyg, VHF/SRC, Sjukvård och olycksfall ombord, Brand- och Författningskunskap kan du skriva prov för Fartygsbefälsexamen klass VIII. Fartygsbefälsexamen klass VIII är lägsta graden för att få köra yrkesmässigt på sjön. Kanske har du funderingar på att köra båtcharter eller taxibåt eller för din egen kompetensutveckling?

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Ort

Bergshamra

Gamla vägen 9, Solna

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 795 kr

Summa: 2 795 kr

Relaterade artiklar

Segelbåt på havet
Navigation och trafik

Livet på en segelbåt

Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland.  – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...

24 januari 2024
Läs vidare om "Livet på en segelbåt"

Utforska ämnesområde