Ort
Linköping
Startdatum
11 Okt 2023
Tid
17:30-21:30
Dagar
Onsdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Johan Bergsten
Nummer
39556
Pris
1 395 kr

Om arrangemanget

Lär dig om radarnavigering! För att få fullt utbyte av en radarutrustning måste du känna till dess funktioner och hur den används för positionsbestämning och navigering i skärgård.

Radarn är ett fantastiskt hjälpmedel till sjöss och det är därför viktigt att veta om dess möjligheteter och begränsningar både teoretiskt och praktiskt. I kursen ingår ett praktikpass för att skapa förståelse för hur radarn funkar och hur den ska användas på bästa sätt.

Innehåll

Vi går igenom radarns huvuddelar och principer samt viktiga tekniska detaljer som är bra att veta om. 

Förkunskaper

 • Förarintyg

Upplägg

 • Två teoripass på Medborgarskolan samt ett praktikpass på båt med utgångspunkt från Askersund där varje kursdeltagare får möjlighet att öva radarstyrning. 

Examination

 • Kursen avslutas med en uppskrivning av en från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) godkänd examinator. Denna sker digitalt och du behöver därför ta med en egen enhet (platta, laptop eller mobil) för detta. Kostnad för examinationen tillkommer med 500 kr och betalas direkt till examinator.
 • Praktiskt prov sker i samband med praktikpasset, i form av skärgårdsnavigering med förtäckta rutor. Kostnad för praktiskt prov 1300 kr, betalas direkt till examinator. Under praktikturen bjuds på kaffe och smörgås.
 • Vid godkänt prov och examination får du intyg i NFBs app. Hyr du båt utomlands är appen ett måste. 

Kursmaterial

För att du ska få den bästa starten på kursen ber vi dig köpa nedanstående och ha med till kursstart: 

 • Kursboken "Fritidsskepparens Radarintyg med AIS" av Bengt Utterström
 • Passare
 • Linjal
 • Transportör
 • Blyertspenna, suddigummi och block att skriva på.

Går att beställa via www.bryggboden.se

Information om kursmaterial att inhandla och eventuella entrékoder står i kallelsen till kursen.

Ofta finns lånematerial att använda för dig som anmäler dig nära inpå kursstart.

Kursledare

Johan Bergsten har varit kursledare hos oss länge och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har jobbat till sjöss i 11 år och varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar. Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan flera år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.
 
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Rabatter

 • Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer eller försäkringsnummer vid anmälan.
 • Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

Bra att veta

 • Medborgarskolan har en stor sjölivsverksamhet - kurser sätts in under hela terminen och vi har flera nivåer.
 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Ort

Linköping Medborgarskolan

Teknikringen 7, Linköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 395 kr

Summa: 1 395 kr

Utforska ämnesområde