Förstoringsglas i fotoalbum
Kurs

Släktforskning - Emigrantforskning i Amerika

Ort
Stockholm
Startdatum
6 Nov 2023
Tid
18:00-20:30
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Marianne Jonasson
Nummer
53066
Pris
1 485 kr

Om arrangemanget

Har du släktingar som utvandrade till Amerika?

På den här kursen får du information och redskap om hur du går vidare med släktforskningen för att hitta emigranter i USA och Kanada. Du får veta hur du ska tolka det du hittar i olika kyrkböcker och arkiv.

Innehåll

Även i "Amerika" finns mängder av uppgifter sparade i bland annat mantalslängder, kyrkböckernas husförhörslängder, samt i födelse-, dop- och begravningsböcker. Många av arkiven går idag att hitta online. Det gäller dock att tolka materialet rätt.

Här får du hjälp att komma igång samt råd om hur du kan lägga upp ditt arbete och förstå det du hittar. 

Upplägg

Vi träffas tre måndagar kl. 18:00-20:30. Aktuella datum: 6/11, 13/11 och 20/11

Förkunskaper

Det här är en fördjupningskurs i släktforskning, och det är viktigt att du har gått grundkurs i släktforskning (eller motsvarande) och att du har dokumenterat din forskning i ett släktforskningsprogram. Du måste vara van att söka information digitalt.

Kursledare

Marianne Jonasson är en erfaren kursledare i släktforskning, och har vidareutbildat sig inom ämnet på universitetsnivå. Hon har stor erfarenhet av emigrantforskning och håller även släktforskningskurser om Finland.

Kursmaterial

Idag görs den största delen av släktforskningen via webbaserade avgiftsbelagda program. De har för- och nackdelar - beroende på vad man tittar efter, och hur långt man kommit i sitt sökande. På vår kurs får du rekommendationer om vilka program du kan använda dig av, men det är upp till dig att välja.

Vi använder oss av släktforskningsprogrammen Riksarkivet (gratis) och Arkiv digital. Vi förordar att alla som släktforskar att skaffa Arkiv digital. Det är viktigt att ha båda även om vi forskar i Riksarkivet.

Förmåner

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 350 kr

Materialavgift: 135 kr

Summa: 1 485 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"

Utforska ämnesområde