Förstoringsglas i fotoalbum
Kurs

Släktforskning Fortsättning med Ansedelshäfte

Ort
Karlstad
Startdatum
23 Okt 2023
Tid
13:30-17:00
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
6 st
Nummer
69917
Pris
1 700 kr

Om arrangemanget

För dig som redan gått en grundläggande kurs och nu vill fördjupa dig!

Innehåll
På kursen lär du dig om metoder och tekniker för att leta i arkiven och från nätet. Du blir bland annat bekant med Arkiv Digital och SVAR.

Upplägg

Fortsättningskursen i släktforskning vänder sig till dig som redan gått nybörjarkurs och kommit en bit på vägen i kyrkböckerna, släktträdet och antavlan. När man funnit vilka släktingar man har kanske man vill försöka ta reda på ifall man kan hitta mer information om personerna, deras liv och tiden de levde i. Vi kommer att gå igenom olika saker vid varje kurstillfälle. T. ex. Ett tillfälle kommer att handla om kartor, var man hittar dem och hur de kan användas i vår släktforskning. Ett annat tillfälle kommer handla om gamla tidningar och litteratur. 
Varje kurstillfälle kommer vara uppdelat i två delar. Första delen ägnas åt genomgång och demonstration av veckans ämne. Andra delen ägnas åt eget arbete där deltagarna får styra själva vad de vill jobba med.
Vi kommer gå igenom ett flertal olika källor till information samt hur man kan använda den i sin forskning. 
(DNA kommer att nämnas, men kursen innehåller inte någon utförlig genomgång av DNA-släktforskning.)
Kursen kan även lämpa sej för dig som haft ett uppehåll i forskningen och vill få hjälp att komma igång igen, då mycket tid ges till eget arbete. 

Vi kommer att använda oss av Arkiv Digital. Du kan kontakta Medborgarskolan innan kursstart för att köpa ett kursabonnemang om du inte redan har ett aktivt abonnemang. 
Utöver det kommer vi enbart att jobba med kostnadsfria källor och hemsidor. 

Du får även ett Ansedelshäfte (värde ca 100 kr) för att ha en fin ordning på dina släktled.

Förkunskaper
Grundläggande datakunskaper. Du behöver ha gått en grundläggande kurs innan

Kursledare

Carin Nilsson har släktforskat, hållit i studiecirklar och varit med som extraledare på ett antal grundkurser i släktforskning på Medborgarskolan sedan 2017. Under 2019-2020 har hon gått Sveriges Släktforskarförbunds kursledarutbildning Steg 1 och Steg 2.

Carin har släktforskat mycket i Frykerud där hennes mormor haft större delen av sin släkt och samarbetet mellan Carin och mormor blev sedan till en mycket uppskattad föreläsning. 


Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Boken som används är Vägen till dina Rötter, författare Ewa Nilsson. Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.


Tips på vidareutveckling
Efter avslutad kurs finns det möjlighet att fortsätta med släktforskningen i egna grupper. Du har då tillgång till vår datasal med allt vad de innebär. Vi har även förmånliga prenumerationer på Arkiv Digital för våra forskargrupper.

Vi har även en rad olika kurser för att du ska utvecklas i din släktforskning. Bland annat hur du lär dig tolka gamla kartor.

Bra att veta
Vi arbetar i små grupper, där vi sitter vid var sin dator med internetuppkoppling och Windows 10 med Office 2016. I datasalen finns också en projektor som visar lärarens dataskärm. För dig som släktforskar har vi också en rad olika specialprogram bl.a. Sveriges befolkning 1880, 1900, 1910, 1970 och 1990. Svenska ortsnamn, Begravda i Sverige 2, Min Släkt 3.4 och Värmlands kyrkoboksregister 3.

I kurstiden ingår 30 minuter paus

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Ort

Medborgarskolan Karlstad Fanfaren

Gustaf Anders Gata 7B, Karlstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 700 kr

Summa: 1 700 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet

Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...

9 november 2020
Läs vidare om "Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet"
Ekonomi och samhälle

Studiecirkel med fokus på släktforskning

Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...

6 april 2020
Läs vidare om "Studiecirkel med fokus på släktforskning"

Utforska ämnesområde