
Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet
Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...
Lockas du av tanken på att utforska din släkts historia? Gör din första resa in i släktforskningens värld med vår nybörjarkurs! Du kommer att börja med dig själv och sedan bygga din egen antavla fem generationer tillbaka i tiden. Längs vägen får du upptäcka nya släktingar, följa spåren av deras liv och återupptäcka berättelser som kanske varit bortglömda i decennier.
Denna kurs är för dig som vill förstå ditt ursprung och skapa en djupare koppling till din familjs historia. Oavsett om du är nybörjare eller redan tagit de första stegen i släktforskningens värld, ger vi dig de verktyg och kunskaper du behöver för att navigera i arkivens skattkistor.
Anmäl dig nu och börja din spännande upptäcktsfärd genom historien!
Du får bland annat lära dig:
Forskningen sker huvudsakligen i Riksarkivets digitala tjänst SVAR, som är kostnadsfri. Vi rekommenderar även Arkiv Digital för ett komplett forskningsunderlag.
Vi träffas på distans, via Teams-länk under sex tisdagar med start den 25 mars klockan 18.00-20.30. Därefter träffas vi samma tid följande datum:
Tisdag 1 april
Tisdag 8 april
Tisdag 15 april
Tisdag 22 april
Tisdag 29 april
Kompendiet Släktforskning I - Hitta dina förfäder är det kursmaterial som används och är skrivet av våra släktforskningslärare. Kompendiet postas hem till dig. Du får också många andra referenser till källor i bokform och online.
Eva Edberg har varit kursledare på Medborgarskolan sedan 2011 och har lång erfarenhet av släktforskning. Hon har kartlagt sin egen och makens släkthistoria, dokumenterat fascinerande livsöden och hjälpt både släktingar och vänner. Med särskild kunskap inom soldatforskning, gårdar och kartor, samt användning av DNA-analyser, kombinerar hon traditionella metoder med moderna verktyg för att fördjupa släkthistoriska berättelser.
Släktforskning tar tid! På en grundkurs får du hjälp att komma igång, men själva forskningen gör du på egen hand - hemma vid din dator eller på bibliotek och arkiv som tillhandahåller släktforskarprogram. När du gått en grundkurs och kommit igång med din släktforskning finns flera möjligheter att fortsätta ditt forskande. Vi erbjuder fördjupningskurser och kurser med speciellt fokus - håll utkik på vår hemsida!
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Medborgarskolans främsta verksamhet är folkbildningsverksamheten.
Folkbildning är ett sätt att lära sig nya saker utanför vanliga skolor. Det sker på platser som bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och genom föreläsningar. Målet är att ge alla i samhället en chans att lära sig nya kunskaper och utveckla nya tankesätt på ett demokratiskt och rättvist sätt.
Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar. Den är alltid frivillig och inte styrd av staten, men den har ändå varit viktig för Sveriges utbildnings- och kulturpolitik. Den handlar om att bredda kunskaper inom områden som inte bara rör yrken eller akademiska ämnen, utan också hjälper människor att förstå och orientera sig i samhället. Innehållet i folkbildning förändras över tid, beroende på vad människor behöver och vad som händer i samhället.
I dagens informationssamhälle hjälper folkbildningen oss att förstå och hantera all information som finns, se saker i ett större sammanhang och öka livskvaliteten. Det kan också bidra till större tolerans och förståelse för det som är främmande. En helhetssyn på livet och världen är en viktig del av folkbildningens idé.
Deltagaravgift: 2 645 kr
Materialavgift: 150 kr
Summa: 2 795 kr