Gipsy Queen värnar om det romska kulturarvet
Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...
Som svensk har du med största sannolikhet dina rötter förgrenade över många nationsgränser. Att söka information om släktingar i andra länder kan skilja sig från hur det funkar här. På denna kurs lär du dig att hitta släkt i Finland.
I Finland har både frivillig och ofrivillig omflyttning av människor skett genom seklerna. Nationsgränsen har flyttats, släkter splittrats, och i de flesta släkter är några livsöden kända medan andra har försvunnit i glömska. Finland har varit en del av det svenska riket, men har också varit ett autonomt storfurstendöme inom det ryska riket och blev först 1917 en självständig nation.
Kursen omfattar viss historia om Finland, för att sedan handla om de finska kyrkoarkiven som finns att tillgå på internet. För att förstå drivkrafterna och levnadsförhållandena för de människor som gått före oss är kursens ambition att presentera släktforskningen i en historisk och kulturell kontext.
För den här kursen är det viktigt att du har följande grundläggande kunskaper i släktforskning:
Vi träffas digitalt fyra måndagar kl. 18:00-20:30. Aktuella datum: 9/10, 16/10, 23/10 och 30/10
Kursen hålls helt på distans via vår lärplattform Learnify.
All släktforskning som berör personer med anknytning till Sverige börjar i svenska arkiv. Detta gäller även personer som ut- eller invandrat. Vi gör därför en repetition av hur och var man letar i Sverige, innan vi går vidare med hur du kan söka i arkiv i Finland. Du utgår alltid från dig själv och letar bakåt. Du kommer att känna igen mycket från den forskning du redan har gjort i svenska arkiv, men det finns flera skillnader, och det tar lika lång tid att släktforska i Finland som i Sverige.
Du arbetar inte på dator under själva kurstillfällena, men när du kommit en bit på väg är du välkommen att i samråd med din kursledare ta med en egen laptop.
Marianne Jonasson är en erfaren kursledare i släktforskning. Hon har också vidareutbildat sig inom släktforskning på universitetsnivå samt fördjupat sina kunskaper inom Finlandsforskningen.
Du behöver ha ett fungerande släktforskningsprogram där du dokumenterat din släktforskning så långt du kommit.
Vi använder oss av släktforskningsprogrammen Riksarkivet (gratis) och Arkiv digital. Vi rekommenderar att alla som släktforskar att skaffa Arkiv digital. Det är viktigt att ha båda även om vi forskar i Riksarkivet.
Du behöver inte kunna finska för att släktforska i Finland! Mycket arkivmaterial finns på svenska och arkiven är upplagda på liknande sätt som i Sverige.
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.
Deltagaravgift: 1 850 kr
Materialavgift: 150 kr
Summa: 2 000 kr
Genom släktforskningen ville de få svar och inblick i sitt romska arv. Men deras historia fanns ingenstans att läsa. Claudia Nordin är en av initiativtagarna ti...
Britt-Inger Nilsson har sedan länge haft ett stort intresse för släktforskning. Idag hjälper hon andra, via studiecirklar, att få reda på mer om sin släkt och a...
Marianne Jonasson är sedan 12 år tillbaka kursledare inom släktforskning på Medborgarskolan. Genom åren har hon haft både fysiska kurser och distanskurser. Nu f...