Foto: Johanna Nauwelaertz de Agé
Distanskurs

Sömnad - sy rätt och slätt

Ort
Ludvika
Startdatum
21 Mar 2023
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Rose-Marie Andersson
Nummer
75830
Pris
750 kr

Få platser kvar

Om arrangemanget

Grunder och knep för att sömnaden ska bli rolig och att resultatet blir som du tänkt dig.

Innehåll

Det här en riktigt tråkig kurs med många regler och en hel del pekpinnar men... När du får veta vad du behöver för att underlätta sömnaden och för att få ett resultat som du blir nöjd med är det en del du bör veta.

Det som du behöver för att sätta igång är, en symaskin förstås, strykjärn och strykbräda först och främst. Symaskinen kan vara enkel och strykjärnet bör vara ett ångstrykjärn.

Till symaskinen behöver du, nålar med olika grovlek, tråd och eventuellt en nålpåträdare. Vi går igenom, stygnplåt, spolning, pressarfot och olika sorters tråd

Du måste känna din egen symaskin för att det ska bli roligt och lätt. Så vi startar med att sy utan tråd och övar på olika stygn. Du behöver ett måttband, en linjal, krita och en blyertspenna. Det finns mängder av sybehör på marknaden men det här är grunden.

Vänta, det är lite till som du behöver, knappnålar, synålar i olika grovlek, fingerborg och om du har, en ärmstock.

Tröttna inte när du har läst till hit.

Upplägg

När du anmält dig och betalat kursavgiften får du en länk där du kan ta del av kursinnehållet. Det bästa med det är att du kan pausa, öva dig, gå tillbaka och titta, ja du kan till och med ligga i soffan för att lära dig.

Ett tips är att du ser den om och om igen.

Teori och praktik

Du behöver ingen avancerad utrustning för att göra sömnaden lustfylld och enkel. En symaskin som har raksöm, sicksack, trestegs-sicksack och som du kan sy knapphål med. Däremot behöver du ett ångstrykjärn som fungerar bra.

Vi kommer att gå igenom olika kvalitéer på tyg, det blir övningar på tillklippning, sömsmåner, pressning (strykning) och annat som kommer upp med tiden.

Jag kan också lära dig att rätt enkelt göra snygga hörn och sy i blixtlås men då måste du förstås kunna det du läst här i kursbeskrivningen.

Om du fortfarande känner att det skulle vara roligt att vara med mig på den här kursen så blir jag väldigt glad.

Men jag varnar dig på förhand, det är långtråkigt och trist till att börja med.

Förkunskap

Det här är en grundkurs så du behöver inte någon egentlig sömnadsvana men du måste vara lite envis med att öva och att vara noggrann.

Kursledare

Rose-Marie Andersson har under många år lett kurser i  folkdräktsömnad och vanliga sykurser. Hon har också en del kunskap om mönsterkonstruktion samt lite tips och tricks som kan komma väl till pass i den här kursen.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

  • Medborgarskolan har informativt kursmaterial som du har tillgång till under kursens gång.
  • Allt dräktmaterial samt mönster och eventuell beskrivning införskaffar du på egen hand.

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10% rabatt hos Akademibokhandeln och 6% rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

Välkommen till oss

  • Vi har våra lokaler i gatuplanet vilket gör dem lättillgängliga. Har du svårt med trappor finns en ramp i anslutning till ytterdörren.
  • Kaffe och te finns.
  • Fri parkering finns.

Bra att veta

  • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Ort

Medborgarskolan Ludvika ***

Myggatan 3, Ludvika

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 750 kr

Summa: 750 kr

Utforska ämnesområde