En närbild på en runsten
Kurs

Växter i historien, politiken och kulturen

Ort
Stockholm
Startdatum
10 Sep 2022
Tid
09:30-15:00
Dag
Lördag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Anna Konvicka
Nummer
49935
Pris
795 kr

Om arrangemanget

I tusentals år har vi människor präglat och varit beroende av växtriket. Nu fortsätter vår nya serie om växthistoria, och det handlar om växter som förändrat världen

Många av de matvaror som vi tar för givna idag - som banan, te, kaffe, kakao och kanel - var en gång fantastiska nyheter i vår del av världen. De var värdefulla handelsvaror som påverkade politik och kultur, och till och med kunde leda till krig. I den här kursen lär vi oss mer om samspelet mellan växter och människor, med fokus på växter i andra delar av världen och hur de kom till Sverige.

Innehåll

Under en heldag utforskar vi människans möte med växtriket ur olika perspektiv och med hjälp av olika typer av källmaterial:

Förmiddagen ägnas åt historisk föreläsning om bl.a. Nya världen, Medelhavsväxter, citrus, kanel/kardemumma/kakao/tobak. Detta är växter/kryddor som vi kanske har på bordet varje dag och inte tänker mycket på, men som förändrat världen. Vi pratar även om 1600-talets tulpanomani, och om växtfärger som förändrade modet i Europa och skapade trender vi fortfarande följer.

På eftermiddagen besöker vi Edvard Anderssons växthus i Bergianska Trädgården där vi tittar på växter från olika delar av världen. Vi lär oss också mer om när, hur och varför de botaniska trädgårdarna växte fram. Plötsligt fanns det växter från världens alla hörn samlade på ett ställe.

Upplägg

Vi ses lördag 10 september kl. 9:30-11:30 i Medborgarskolans hus på Hagagatan 23A. Efter ett lunchuppehåll återsamlas vi kl. 13:00 i Bergianska Trädgården nära Stockholms Universitet (entre till växthuset tillkommer, 90:- kontantfri betalning). Deltagare tar sig dit på egen hand.

Förkunskaper

För dig som tidigare gått Annas kurs 'Örter i historien, folktron och vetenskapen' är detta en utmärkt fortsättning, men kursen är även öppen för dig som är nybörjare inom ämnet. Inga förkunskaper krävs.

Ledare

Anna Konvicka är konst- och kulturhistoriker med ett mångårigt förflutet som museipedagog och ledare av kulturhistoriska resor runt om i världen. Hon är också utbildad örtpedagog och örtterapeut. I sin undervisningsverksamhet har hon i mer än 10 år kombinerat sina intressen för natur och trädgård i föreläsningar med ett konsthistorisk och etnologiskt perspektiv.

Utvecklingsmöjligheter

Vi har ett brett utbud av kurser inom trädgård och natur - håll utkik på vår hemsida om du får mersmak och vill lära mer!

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6% rabatt på Bokus och 10% rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer här.

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 795 kr

Summa: 795 kr

Utforska ett ämnesområde