Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Autoimmun kost är en het trend

Cecilia var av de första i Sverige som började med autoimmun läkande kost. Det var 2013. Då hade hon de autoimmuna sjukdomarna psoriasis och psoriasisartrit och led dessutom av astma och en rad allergier som pollen, gluten, damm och ett antal frukter.

Den läkande maten

Cecilia provade autoimmun kost och blev av med sina besvär helt och hållet. Nu vill hon hjälpa andra och är därför aktuell i höst med föreläsningen ”Den läkande maten” och kursen ”Laga läkande mat” på Medborgarskolan i Stockholm.

– Många upplever att de blir piggare och mår bättre. Flera av mina klienter har blivit av med symptom vid autoimmun sjukdom och blivit kvitt sina allergier, berättar Cecilia Nisbet Nilsson, medicinjournalist och kostrådgivare.

Autoimmun kost

CeciliaNisbetNilsson.png

Intresset för autoimmun kost växer explosionsartat i Sverige och Medborgarskolans kurser och föreläsningar i Stockholm blev utsålda direkt. Föreläsningsplatserna har redan fått delas upp på tre tillfällen för att kunna ta emot alla intresserade.

– Jag tror att det är stort intresse för att folk som provar kosten får resultat. Folk är nyfikna på om det kan hjälpa dem. Över en miljon människor har en autoimmun sjukdom i Sverige. Var tredje har en allergi, berättar Cecilia.

Uteslut allt som retar immunförsvaret

Autoimmun kost innebär att man under 30 till 90 dagar eliminerar en del råvaror som kan irritera tarmen och överaktivera immunförsvaret. Då lugnar immunförsvaret ner sig och man återfår en intakt maghälsa som gör att symptom från sjukdom förvinner helt eller minskar avsevärt. Det innebär att inflammationer går ner i kroppen och t ex allergier kan försvinna helt. Efter ett par månader kan man återinföra de flesta råvarorna igen men fortsätta utesluta gluten och mejeriprodukter.

– De råvaror som utesluts är klart färre än de man kan äta. Det är bra kost som är inflammationsdämpande, säger Cecilia.

Det som utesluts är till exempel nötter, frön, ägg, mejeriprodukter, spannmål, gluten och potatis. Men alla andra grönsaker, örter, kryddor och alla rotfrukter är ok att äta, liksom fisk, skaldjur, fågel och annat kött. Alla frukter och alla bär går också bra.

– I mina recept väljer jag de råvaror som innehåller rikligt med vitaminer och mineraler och bra fetter som omega 3, så det blir en allsidig och nyttig kost där man får i sig allt man behöver, menar Cecilia.

Inget för fuskare

Det krävs disciplin och tålamod för att lyckas. Det viktigaste att tänka på är att inte fuska utan vara helt strikt för att tarmen ska kunna läka.

– Jag brukar säga att den viktigaste ingrediensen i autoimmun kost är tålamod. Man måste vara strikt, påpekar Cecilia Nisbet Nilsson.

Cecilias kokbok ”Den läkande maten” där en mängd varierade och inspirerande recept finns att tillgå, säljs vid föreläsningarna. Vill man fördjupa sig mer och lära sig laga recepten finns kursen ”Laga läkande mat”. Då ingår kokboken i kursavgiften. Boken kan beställas på Adlibris eller köpas i Akademibokhandeln.