Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Djembe - en humörhöjare i coronatider

En coronavänlig aktivitet som skapar äkta glädje och lycka. Det är den magiska effekten som instrumentet djembe bidragit med under sommar och höst för de tre Malmöborna Anki, Annika och Lotta. Men den smittsprider dock på sitt eget sätt - med positiv energi som ingen kan motstå.

Glöm stress och vardagsproblem för en stund. När Medborgarskolans kursledare Bakary Mbengue håller i sina djembe-lektioner är det lycka som sprider sig. I hemlandet Senegal är djembe också en musiktradition som utövas vid fester och firanden.

– Trummor var den första telefonen i Afrika. Det var så man kommunicerade mellan olika byar. Tekniken för djembe är "call and respond". Trummorna pratar med varandra, säger han.

Djembe_Malmö_läraren

Rytmer från Västafrika

Bakary Mbengue kommer från en riktig griotfamilj som, i Västafrika, är ett begrepp som betyder sångare, historieberättare, underhållare, lovsångare och musiker.

För att spela djembe krävs inga noter, bara olika rytmer. Trumman består av trä och getskinn. Rep reglerar skinnets spänst och ljud.

Bakary är en av de främsta djembespelarna som Sverige har att erbjuda. Han håller regelbundet i trumkurser, spelar och uppträder på festivaler.

Djembe_Malmö_elev

Smittsamt instrument

Att trummorna smittar är också något som Anki Sandberg, Annika Sene och Lotta Söderqvist flera gånger bevittnat under sina utomhuslektioner i Pildammsparken i Malmö.

– Människor, oavsett kultur och ålder, kommer fram och börjar spontant dansa, skratta och klappa i händerna. Det är verkligen en musikform som ger glädje och gemenskap. Feelgood för alla, säger de.