Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Ekonomi med Elizabeth

Elizabeth har lång och gedigen erfarenhet av att arbeta som kursledare hos Medborgarskolan och håller både kortare kurser och lite mer omfattande Diplomutbildningar inom ekonomi.

Hur kom det sig att du började som kursledare?

Jag läste företagsekonomi och arbetade inom försäkringsbranschen med bokföring, bokslut och budget. Jag tyckte inte att jag kunde lära mig mer när jag såg att Medborgarskolan sökte en kursledare inom ekonomi. Jag tänkte att det skulle vara en bra erfarenhet att få dela med sig av den kunskaps- och erfarenhetsbank jag hade. Min första kurs höll jag redan i mitten av 80-talet. Jag minns att jag var väldigt nervös.

Vad är det bästa med att vara kursledare?

Jag tycker om att arbeta med människor och att hålla kurser och diplomutbildningar inom ekonomi är både socialt givande och ger mig en möjlighet att få dela med mig av mina kunskaper inom området. Under åren har jag samlat på mig massor av erfarenheter och jag lär mig fortfarande genom mina deltagare.

Jag har haft så många fina kursdeltagare under åren och de ger mig lika mycket som jag ger dem. Glädjen över att få ta emot tacksamhet från kursdeltagare efter avslutade kurser och utbildningar värmer mitt hjärta. Jag brukar få höra att jag är en bra pedagog och när jag undervisar försöker jag alltid att leva mig in i den enskilda deltagarens situation. Är det för många i gruppen blir det svårare att hinna med så mina grupper brukar inte vara för stora. För mig är det viktigt att alla hänger med så i början får var och en komma till tals och jag kollar av vad det finns för förväntningar. Som kursledare måste man kunna hantera alla möjliga situationer och personer. Men jag ser mig inte som att jag är lärare och de är elever utan vi är alla medmänniskor till varandra med det gemensamma målet att lära.

Berätta om ett speciellt tillfälle?

Ett speciellt tillfälle var när jag anställde en kursdeltagare till en nybildad mindre koncern som jag var ekonomichef på. Kursdeltagaren var tandsköterska men ville göra något annat och gick två kvällskurser med mig som kursledare. Jag såg hennes möjligheter inom ekonomiområdet och visste att henne skulle jag kunna anställa!

Varför ska man gå på en diplomutbildning som du håller i?

På utbildningen går vi både igenom teori och tillämpning av praktiska övningar. Utöver kursboken får mina deltagare även ta del av dokument som jag tagit fram unikt för dem. För mig är det viktigt att alla som går på min utbildning lär sig. Deltagarna får med sig väldigt mycket, de får ”kött på benen”, och kan efter utbildningen söka jobb som ekonomiassistent på ett mindre bolag.

Hur fortbildar du dig själv?

Det sker ständiga förändringar inom vår omvärld och inom ekonomiområdet som t.ex. nya digitala tjänster. Som kursledare får man alltid frågor och jag vill kunna ge korrekta svar. Jag läser därför ständigt på inom ekonomiområdet. Jag säger även till mina deltagare att man inte blir färdig när kursen tar slut utan det är då det börjar.