Internationella kvinnodagen 2021

Måndag 8 mars uppmärksammar vi internationella kvinnodagen genom att bjuda på en heldag med kostnadsfria, kul och intressanta föreläsningar och aktiviteter.

#jagärdinsyster

Kl 09.00 Youtube https://youtu.be/KLv3E7YvD9E
"Hjärtkuddar" – sydda av kvinnor för kvinnor

Varje dag drabbas många kvinnor i Sverige av bröstcancer. Efter operationen kan det bli ömt runt armhålan. Kraftens hus har sytt upp hjärtkuddar, en kudde formad som ett hjärta för att avlasta området runt armhålan och bröstet.

Lyssna på idén från Heartpillow Project of Sweden och hur det kom sig att Kraftens hus, en mötesplats för cancerberörda i Borås, började sy kuddar.

www.kraftenshus.se
www.facebook.com/kraftenshus

Kl 10.00 Youtube
FemQuiz

Välkommen att vara med på Borås Feministiska Förenings FemQuiz på Internationella kvinnodagen. Vi kommer att bjuda er på klurigheter med temat ”Kvinnliga bedrifter”.

Följ oss på Instagram – kan komma och ha en liten fördel, @borasfeministiskaforening. Och såklart kommer det finnas ett pris att fightas om!

Kl 12.00 Youtube
Glädje som hobby – recept för att bli vardagslycklig

Sara K Hällgren
Sara K Hällgren

Hur skapar du mer glädje i vardagen? Och vad är lycka för dig? Egentligen? En föreläsning med en härlig blandning av inspirerande tips, erfarenheter och motivation – så du kan förbli ditt bästa jag!

Sara K Hällgren föreläser utifrån egna erfarenheter om glädje, motivation, äventyr och att hitta lyckan i vardagen. Till vardags jobbar hon med projektledning inom marknad och kommunikation och brinner för äventyr – stora som små.

Efter föreläsningen finns utrymme för frågor.

Kl 13.00-14.00 Teams
Kvinnorna som slogs för rättvisa

Vad passar bättre på kvinnodagen än en hyllning till fyra historiska kvinnliga hjältar? Föreläsaren och skribenten Nils Hjort leder vägen från mitten av 1800-talet och fram till våra dagar. Steg för steg går striden från att gälla det personliga till att bli kampen mot ett helt land.

Sophie Sager flyttade 1848 från Jönköping till Stockholm. Hon undkom där med nöd och näppe ett våldtäktsförsök av mannen som lovade ta hand om henne. Sophie blev historisk genom att vara den första som själv anmälde och vann ett sådant mål. Berättelsen om sin kamp gav Sophie ut i bokform och hon använde sitt kändisskap för att kräva kvinnors rättigheter.

Alice Paul blev känd i USA för den parad för kvinnlig rösträtt som hon ordnade 1913 då Woodrow Wilson svors in som president. Föga anade presidenten att han just mött sin mest envisa inrikesmotståndare. Under det kommande knappa decenniet skulle Alice misshandlas, arresteras och hungerstrejka tills kampen var vunnen 1920.

Helen Suzman hade alla de vitas förmåner i Sydafrika, ändå valde hon att riskera allt för att hjälpa de svarta. Som enda kvinna och enda öppna apartheidmotståndare i parlamentet fick hon utstå allt från förolämpningar till hot. Okuvlig svarade hon med rappa kommentarer och en fräck exponering av hemlandets rasistiska politiker.

Jelena Bonner lärde sig redan som tonåring om Sovjets grymhet. Stalins utrensningar innebar att hennes far avrättades och hennes mor sattes i läger. Som vuxen tog Jelena upp kampen för mänskliga rättigheter och blev tillsammans med maken Andrej Sacharov landets mest kända dissidenter.

Föreläsningen är kostnadsfri, dock krävs anmälan. Mejla charlotte.kristensson@medborgarskolan.se senast den 5 mars. I samband med detta får du en länk till föreläsningen.

Föreläsningen inkluderar även en kort frågestund.

Kl 15.00-16.00 Zoom https://zoom.us/j/92728454797
High Heel-dans med Wilnur

Wilnur 400x485.png
Wilnur Rudberg

Kom som du är och unna dig en timme full av glädje och energi – bjud in dina vänner och koppla bort annat en stund med ett roligt och svettigt danspass i high heels!

Detta är ett utrymme där det inte finns någon bedömning, konkurrens eller jämförelse – varje kvinna är vacker på sitt eget sätt. Här skäms vi inte för att visa vår styrka, vårt självförtroende och vår gudomliga kvinnlighet! Känn dig fri att vara dig själv och ha kul – utan fördomar och etiketter. Vår största prestation är att vi kan uttrycka oss utan rädsla. Bedöm aldrig en bok efter omslaget, innehållet kan överraska dig!

Wilnur Rudberg är licensierad koreograf och jobbar som dans- och fitness-influencer, wellness-coach och inspiratör. Hon brinner för arbetet med hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. Wilnur har dansat sedan barnsben och har främst fokuserat på latino, musikal, show och streetfusion. Hon har jobbat som skådespelerska och i dansshow på tv i sitt hemland Venezuela.

Instagram @iamwilnur

Kl 15.00 Youtube https://youtu.be/Ol4PjXLB4S8
Meditation för den moderna människan

Hur påverkar andetaget vår kropp?

Helen har mer än 40 års erfarenhet av meditation. Här bjuder hon på berättelsen om hur du enkelt kan varva ner precis där du står och går med hjälp av meditation – flera 1000 års kunskap i modern tappning. Forskning möter nutidstankar om välbefinnandet, lugn, förmågan att sova gott och inte minst, hur du minskar stressen i vårt ”göra”-samhälle.

Helen varvar teori med praktik och lovar att du lämnar seminariet med en lugn och skön känsla i kroppen – kanske till och med långsammare puls, stabilt blodtryck och ett leende på läpparna. Andetag för andetag förändrar vi världen.

Föreläsare: Helen Högsten på Inspira (inspiratör, coach och föreläsare)
https://inspira.nu/meditation-for-den-moderna-manniskan

Kl 16.00 Youtube https://youtu.be/Z0Eeynu-TU4
Who tells our story?

Katrice Horsley
Katrice Horsley

The session is led by international and award winning British storyteller Katrice Horsley. She has worked around the world using story as her main tool to help people, community and organisations understand themselves and others in a deep and meaningful way. She lived for six years in Ghana and it was while living there that she saw the true potential of stories as a way of bringing people together. She will share ancient tales of strong women that will help us reclaim our voices and the power to create the stories we want to live.

In her session we will start to explore who decided what beauty is – or status or intelligence or success. Often these were not decided by women whose voices were, and still are, often absent. Katrice shows that in order to have our voices heard we need to believe they have value and in order to believe they have value we need to deconstruct the stories that we carry, stories that can silence us and make us question our worth.

Youtube https://www.youtube.com/channel/UC1h03sZgV4IHV5t5nHzdgZA
Website www.narrative4change.com
E-mail narrative4change@gmail.com

Denna föreläsning är på engelska.

Kl 17.00 Lifesize
Självförsvar

400x225 Självförsvar.png

Självförsvar (personligt självskydd) som lär dig att fysiskt försvara dig mot överhängande hot och överfall. Lär dig ett enkelt, men effektivt självförsvar!

Inga förkunskaper krävs, däremot rekommenderar vi att man är två personer på samma plats för att kunna hänga med i övningarna.

Vi erbjuder detta digitala utbildningstillfälle i samarbete med självförsvarskurs.se.

Anmäl dig på https://www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/digital-sjalvforsvarsutbildning-1285476/. I samband med detta får du en länk till utbildningen.

Kl 17.30-18.45 Zoom
Att leva i ett destruktivt förhållande

400x400 Jessica Enoksson.jpg
Jessica Enoksson med dotter

Jessica Enoksson tvingades ta farväl av sin dotter och bad henne blunda och stoppa fingrarna i sina små öron. Sedan skenavrättades Jessica av sin man. Hör Jessicas egen historia om livet med en psykopat och hur hon lyckades bli fri och stark igen.

Idag lever Jessica i en sund relation och driver tillsammans med sin man Änglagårdens Give & Get, en gård utanför Laholm, helt ideellt. Alla, oavsett ålder och livssituation, är välkomna till Änglagården för att umgås med djuren eller bara trivas. Jessica har även samtalsgrupper för den som vill prata. Allt är gratis.

Anmäl dig på https://www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/att-leva-i-ett-destruktivt-forhallande-1286197/. I samband med detta får du en länk till utbildningen.

Kl 18.00 Youtube https://youtu.be/EMbIOeWZ6FU
Snövit och 88 hoppande frekvenser

Elisabeth Gårdbäck berättar om kvinnor som bidragit till teknikutvecklingen men som sällan fick det erkännande de var värda.

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr

Vi får höra om den högt begåvade filmstjärnan Hedy Lamarr, som uppfann tekniken med hoppande frekvenser. Hennes ursprungliga namn var Hedwig Eva Maria Kiesler och hon föddes i Wien 1914 och dog 2000 i Orlando i USA.

År 1942 fick Lamarr och tonsättaren Antheil patent på sin uppfinning, Secret Communication System (US Patent 2,292,387), som möjliggjorde automatiskt frekvensbyte mellan 88 olika kanaler. Syftet med uppfinningen var att försvåra spårning av radiostyrda torpeder under andra världskriget. Uppfinningen registrerades men användes inte förrän flera decennier senare av privata företag och först 1962 av amerikanska militären under sjöblockaden av Kuba.

Den "bandspridningsteknik" som Lamarr bidrog till lade även grunden till det som i dag bildar den tekniska plattformen för mobiltelefoner samt andra trådlösa enheter.

Än idag har Lamarr inte tjänat ett enda cent från miljardindustrin som hennes idé möjliggjorde. Lamarr hjälpte även till med att effektivisera aerodynamiken på flygplan åt Howard Hughes under andra världskriget.

År 2017 gjorde Alexandra Dean en dokumentärfilm om Lamarrs liv vid namn Bombshell: The Hedy Lamarr story.

Föredraget sänds från Radiomuseet. Föreläsaren svarar på eventuella frågor efter föreläsningen.

Kl 18.30 Youtube https://youtu.be/BXOl89lo8zA
Kvinnliga företagare förr och nu

Logga Gamla Laholm.WEBP
Logotype Föreningen Gamla Laholm

Föreningen Gamla Laholm bjuder på guidad visning.

I en helt igenom egenproducerad utställning berättar föreningen Gamla Laholm om ett 60-tal kvinnliga entreprenörer från förr och nu som berikat Laholms näringsliv och med sitt engagemang och känsla för affärer bidragit till Laholms utveckling och skapat arbetstillfällen i kommunen.

Syftet med föreningen är att främja konstnärlig, kulturell och litterär verksamhet som har en anknytning till Laholm och södra Halland. De ska också sprida kunskap om Laholms historia och gör det bland annat genom att ge ut en årsbok varje år sedan 1990.

Kl 19.15-20.15 Zoom
Hur ser en sund relation ut?

Ett samtalsforum i samarbete med Ung i Halmstad.

Här får du råd och tips men kan också ställa frågor och berätta om dina erfarenheter.

Anmälan krävs för att få inlogg till forumet men väl inne i forumet går det att vara anonym. Anmäl dig via mejl till mikaela.kadrijaj@medborgarskolan.se.

Passa på att starta studiecirkel!

Bokcirkel

Startar du en bokcirkel, får du utan kostnad Erica Praglers bok När livet vände, med ärr i själen och ett diskussionsunderlag med frågor skrivna av författaren själv. Se mer på https://youtu.be/jZb-IW35QTA.

400x320 Erica Pragler.jpg
Erica Pragler

Filmcirkel

Startar du en filmcirkel, får du utan kostnad tre stycken tre månaders abonnemang på den digitala filmtjänsten Draken Film och ett diskussionsunderlag med frågor utformade i samarbete med Draken Film.

Läs mer om filmtjänsten Draken Film på www.drakenfilm.se

Bild 400x213 Logo Draken Film.png
Logo Draken Film