Internationella kvinnodagen 2023

Tisdag 8 mars uppmärksammar vi internationella kvinnodagen genom att bjuda på kostnadsfria, viktiga och intressanta föreläsningar.

#jagärdinsyster

Kl 13.00-15.00 Distans
Hedersrelaterat våld och förtryck
– föreläsning med Ibrahim Mohamad

Ibrahim Mohamad är statsvetare och utbildare i frågor som mångfald, integration, tillit och hedersförtryck.

  • Vad handlar heder om? Om mekanismerna bakom förtrycket
  • Om det individ- och gruppcentrerade perspektivet. Skillnaderna mellan perspektiven och hur individen påverkas av de olika perspektiven.
  • Om varningssignaler och hur offren påverkas av förtrycket
  • Vilka utmaningar står polisen, socialtjänsten, skolan och det övriga samhället inför? Vad visar forskning? Vad behöver vi tänka på?
  • Om vanliga myter - och vikten av att utgå från forskning när vi arbetar med frågan
  • Hur kan vi förebygga förtrycket?

Ibrahim jobbar för att främja mänskliga rättigheter och bekämpa hedersförtryck. Han använder befintlig forskning när han utbildar. . .

I föreläsningstiden är det inräknat en paus och tid för frågor.

Anmäl dig på
/arrangemang-sok/digital-forelasning-om-hedersrelaterat-vald-och-fortryck-1372479/
I samband med anmälan får du en länk till föreläsningen.

Föreläsningen är kostnadsfri, men om du får förhinder ber vi dig avboka dig snarast möjligt. Vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än 48 timmar innan föreläsningen startar, tillämpar vi en "no show"-avgift på 150 kr. Vid för få deltagare förbehåller vi oss rätten att ställa in föreläsningen.

Kl 16.00-17.15 Mariestads bibliotek
Historiska kvinnor från Skaraborg
– föreläsning med Nils Hjort

På 1870-talet föds tre kvinnor i Skaraborg som genom sitt envisa arbete för andra blir historiskt framgångsrika. Historieskribenten Nils Hjort berättar om hur dåtidens unga kvinnor på ett nytt sätt kunde forma sig en framtid och karriär.

Välkomna att höra Nils berätta om Gertrud Rodhe, Mary Anderson och Gerda Planting-Gyllenbåga!

Efter föreläsningen bjuds på syriska bakverk. Föreläsningen är kostnadsfri.och genomförs tillsammans med biblioteket i Mariestad (Mariestads kommun).

Ingen anmälan krävs.
https://www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/historiska-kvinnor-forelasning-med-nils-hjort-1371736/

Kl 17.30-19.15 Mariestads bibliotek
Slöjan i Iran idag
– föreläsning med Setareh Lundgren

Setareh har producerat flera internationellt framgångsrika dokumentärfilmer om situationen för kvinnor i Iran. Hennes senaste tillsammans med Nahid Persson heter Be my voice. Nu kommer hon till Mariestads bibliotek för att föreläsa och samtala om nuläget för kvinnan och slöjan i Iran.

Föreläsningen är kostnadsfri och det bjuds på syriska bakverk och mingel.

Detta är del två i Medborgarskolans föreläsningsserie om slöjan i ett då-nu-framtids-perspektiv – ett samarbete mellan Medborgarskolan, Vara folkhögskola filial i Mariestad samt Språkvän i Mariestads kommun med medel från Studieförbunden i samverkan.

Ingen anmälan krävs.
https://www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/forelasning-med-setareh-lundgren-om-slojan-i-iran-idag-1373578/

Kl 17.45-20.00 Medborgarskolan Halmstad
Självförsvar – kurs i samarbete med Självförsvarskurs.se

Denna intensivkurs i självförsvar (personligt självskydd) ger dig praktiska färdigheter i att fysiskt försvara dig mot överhängande hot och överfall. Lär dig ett enkelt, men effektivt självförsvar!

En självförsvarskurs ger ökad trygghet – vilket i sin tur leder till bättre självförtroende, kroppsspråk och utstrålning. Vi fokuserar på effektiva självförsvarstekniker, utan muskelstyrka, som är enkla att lära sig och lätta att komma ihåg. Dessa fungerar för alla, oavsett förutsättningar!

Vi erbjuder denna intensivkurs i samarbete med Självförsvarskurs.se

Kursen är kostnadsfri, men om du får förhinder ber vi dig avboka dig snarast möjligt. Vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än 48 timmar innan föreläsningen startar, tillämpar vi en "no show"-avgift på 150 kr.

Anmäl dig på
https://www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/lar-dig-grunderna-i-sjalvforsvar-internationella-kvinnodagen-1372467/

Kl 18.00-20.00 Medborgarskolan Halmstad
När livet vände med ärr i själen
– föreläsning med Erika Pragler

En föreläsning av och med Erika Pragler, uppbyggd efter boken med samma namn. Föreläsningen bygger på självupplevda erfarenheter av våld i nära relationer och är en föreläsning där våldsforskning och utsatthet möts.

"Under sju år levde jag med min drömprins, mannen i mitt liv och på ett hopp om att vinna hans hjärta, hans kärlek", berättar Erika. "Vi två skulle åldras och leva tillsammans för evigt. Det var min vilja och tro..."

Anmäl dig på
https://www.medborgarskolan.se/arrangemang-sok/nar-livet-vande-med-arr-i-sjalen-1371656/

Föreläsningen är kostnadsfri, men om du får förhinder ber vi dig avboka dig snarast möjligt. Vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än 48 timmar innan föreläsningen startar, tillämpar vi en "no show"-avgift på 150 kr. Vid för få deltagare förbehåller vi oss rätten att ställa in föreläsningen.

Köp tröjan #jagärdinsyster

Köp gärna vår tidlösa vita t-tröja med texten #jagärdinsyster i svart på bröstet. Tröjan kostar 100 kr.

Lägg en beställning till halmstad@medborgarskolan.se, ange storlek (från XS till XXXL) och antal. Betala sedan med Swish och glöm inte att ange ditt namn!

Starta studiecirkel

Bokcirkel

Startar du en bokcirkel, får du utan kostnad Erica Praglers bok När livet vände, med ärr i själen och ett diskussionsunderlag med frågor skrivna av författaren själv. Se mer på https://youtu.be/jZb-IW35QTA.

400x320 Erica Pragler.jpg
Erica Pragler

Filmcirkel

Startar du en filmcirkel, får du utan kostnad tre stycken tre månaders abonnemang på den digitala filmtjänsten Draken Film och ett diskussionsunderlag med frågor utformade i samarbete med Draken Film.

Läs mer om filmtjänsten Draken Film på www.drakenfilm.se

Bild 400x213 Logo Draken Film.png
Logo Draken Film