Livslångt lärande

Vi tror på livslångt lärande och att all kunskap får människor att växa oavsett ålder eller andra förutsättningar. Folkbildning är att lära sig tillsammans med andra. Vi gör vårt yttersta varje dag för att inspirera människor att utvecklas och hämta ny kunskap på ett lustfyllt sätt.

Ett av våra projekt gör vi tillsammans med Kavat Vård, ett vårdföretag som driver seniorboenden. Sedan 2017 då vi inledde samarbetet har vi genomfört över 60 studiecirklar. Vi har haft ett gediget program av olika cirklar som till exempel:

  • Musikcirklar där det ingår minnesträning
  • Textiltryck anpassat för personer med svaga händer
  • Binda blomsterkransar
  • Skapa i konstformen vedic art
  • Teater för dementa

Klicka här för att se fler:

Nu tar vi nästa steg vilket innebär att vi till hösten kommer bjuda in anhöriga att delta i de cirklar vi har för de som bor på äldreboendet så att de kan umgås tillsammans under kreativa former, något som till exempel kan underlätta för umgänget med dementa personer där det annars kan vara svårt att föra naturliga konversationer. Vi kommer även att samarbeta tillsammans med utvalda museer, bland annat Livrustkammaren, och ta deras samlingar till boendet så att de som inte kan åka dit själva ändå får ta del av dem.

KavatAnny.jpg

För oss är det en självklarhet att man som äldre ska ha samma möjligheter till utbildning och fortbildning oavsett om de är på ett boende. Tack vara Kavat Vård har detta blivit möjligt. De olika studiecirklarna hos dem är verkligen ett tydligt bevis på det livslånga lärandet då den äldsta deltagaren fyller 103 år i höst.

KavatCecilia.jpg

På en av dessa studiecirklar är skådespelerskan och sångerskan Cecilia Thorngren en uppskattad ledare. En dag i maj innan hennes musikcirkel drar igång står det 14 personer, 1 permobil, 5 rullstolar och 5 rullatorer i kö för att komma in i rummet där cirkeln hålls. Alla tar plats och Cecilia sätter på sin högtalare och musiken strålar ut i rummet. Cecilia börjar sjunga och deltagarna hakar på. Toner av gamla godingar som Monica Zetterlund och Alice Babs fyller rummet.

KavatDans.jpg

Musiken förenar och trots att vissa av deltagarna har väldigt dåligt närminne minns de dessa gamla texter och sjunger med och en och annan fot klappar i takt. Cecilia är ledaren som tar med deltagarna på en resa genom livet med hjälp av sång. På ett högst personligt sätt berör hon det som får oss att växa som människor. När det gått en timme och det dags att runda av hörs någon ropa – Cecilia, får jag säga en sak? Vi älskar dig!