Det är något speciellt med våra kursledare

Våra kursledare är navet i vår verksamhet och det är tack vare deras kunskaper och glädje över att sprida folkbildning som vi kan bedriva vår kursverksamhet. Här träffar du några av våra fantastiska kursledare.

Leif Lindberg - Navigation

MBS-88-Navigation-LeLi-2019.jpg

Sedan jag började som kursledare 2004 har min främsta ambition alltid varit att bidra till att göra livet på̊ sjön säkrare och tryggare för alla inblandade. Kunskap ger trygghet och det gagnar alla.

Micke Klack - Tårtor & konfektyr

MBS-78-Dessert-NiKl-2019.jpg

Jag började som kursledare av en slump. Jag fick tipset av en annan kursledare som även var min medtävlande i tv-programmet Dessertmästarna. Så jag tänkte ”varför inte?” Och nu är jag fast i positiv bemärkelse.

Regina Rojas - Peruansk matlagning

MBS-27-Peruansk-mat-ReRo-2019.jpg

Det bästa med att vara kursledare är alla spännande möten med olika människor, att man får vara med och se när de skapar fantastisk mat i köket, mat från mitt land! Så roligt att få se att människor är så nyfikna på andra kulturer och smaker.

Per Sifvert - Mat & Dryck

MBS-106-Vin-PeSi-2019.jpg

Jag har ett speciellt tillfälle jag aldrig kommer glömma. Det var när jag höll en av mina första grundkurser, mot slutet av kursen frågade jag om någon var intresserad av fortsättningskursen och alla 13 deltagare räckte upp handen! Det värmde!

Stefan A Escher - Släktforskning, stickning

MBS-82-Släktforskning-StAEs-2019.jpg

För mig är Medborgarskolan en mötesplats där jag träffat många nya vänner. Det går också att kalla Medborgarskolan en utvecklingsplats, dar jag ser hur mina deltagare och jag utvecklas tillsammans. Tre av mina deltagare har själva blivit kursledare i släktforskning på̊ Medborgarskolan. Årets folkbildare 2018.

Nina Wedborn - Bildkurser t ex akvarell, teckning, kalligrafi

MBS-47-Teckning-mm-NiWe-2019.jpg

Jag vill att deltagarna på mina kurser ska utvecklas genom skapande. Därför planerar jag mina kurser genom att ställa frågor till mig själv: Vad handlar detta om egentligen? Hur kan jag designa en kurs som ger deltagarna så mycket användbar erfarenhet som möjligt på den tid vi har tillsammans?

Eliana Borozanov - Konst

MBS-94-Konst-ElBo-2019-1.jpg

Jag gillar att undervisa och att få igång den kreativa processen hos andra och under alla år som kursledare har jag också utvecklats till en bättre pedagog. Jag vill att kursdeltagarna ska få ut något mer än kunskap av mötet – självförtroende, förståelse, empati och glädje! Jag gör mitt bästa för att mina kursdeltagare ska känna sig sedda samt fria att uttrycka sig och experimentera. Årets folkbildare 2014.

Inger Johansson - Trädgård

MBS-26-Trädgård-InJo-2019-1.jpg

Skulle dygnet ha flera timmar så skulle det bli flera kurser, som det är nu räcker inte dagarna och timmarna till. Att få dela mig sig av kunskap är det folkbildning handlar om. Tillsammans gör vi kursen. Jag och kursdeltagarna för en dialog under den tid vi träffas och inte bara envägskommunikation där jag talar och de andra lyssnar.

Nik Märak - Konditori

MBS-66-Konditor-NiMä-2019.jpg

Det bästa med att var kursledare att man får få se nya stjärnor tändas och att man får dela med sig och ge kunskap. Jag tycker också att är viktigt att man som kursledare själv går kurser ibland så man inte glömmer hur det är att vara elev.

Caroline Eriksson - Spanska och engelska

MBS-8-Eng,Spa-CaEr-2019.jpg

De mest speciella som kursledare är när mina elever säger att de faktiskt har lärt sig något och har haft roligt.

Divya Jagasia - Matkurser ex Indisk, mexikansk, vegetarisk, baljväxter

MBS-35-Mat-DiJa-2019.jpg

Jag har alltid varit intresserad av att lära folk att laga mat så jag kontaktade Medborgarskolan direkt efter att jag blev färdig med min kostvetareutbildning och började då som kursledare. Jag reser mycket och åker hem till mina två länder (USA och Indien) varje år så när jag kommer tillbaka har jag alltid med mycket inspiration till mina kurser.

Ewa Carlson - Tvärflöjt, Saxofon, Ensemble

MBS-9-Sax,Tvarfl-EwCa-2019.jpg

Jag började på Medborgarskolan för 30 år sedan brinner verkligen för det och jag tycker att alla borde gå en kurs och prova på nya saker!

Gaja Dudkiewicz - Matkurser ex Molekylär Gastronomi, Matens Kemi, Chokladprovning

MBS-62-Mat-GaDu-2019.jpg

På mina kurser får jag en möjlighet till att introducera vetenskap (kemi, fysik och biologi) – något som anses vara svårt och komplicerad – på ett enklare sätt. Att lära sig mer om dessa med hjälp av matlagning – något som de flesta tycker är roligt – gör det mycket enklare och mer spännande att ta till sig informationen och utvecklas!

Karin Linnell - Filosofi

MBS-41-Filosofi-KaLi-2019.jpg

Anledningen till att jag är kursledare i Filosofi är för att jag vill dela med mig av min kunskap om viktiga frågor som berör varje existerande. Existentiella frågor och problematik som berör oss alla. Medborgarskolan är ett forum för att nå ut till den som är intresserad i ämnet.

Marianne Jonasson - Släktforskning

MBS-85-Släktforskning-MaJo-2019.jpg

Mina kurser ska gå för att lära känna sin släkt och ge sig ut på en lång resa i en annan tid och se varifrån man kommer och hitta många spännande och intressanta livsöden som fallit i glömska. Ett speciellt tillfälle jag minns lite extra är när jag hade en deltagare som inte visste någonting om sin far. Efter sex veckors kurs hade vi hittat fadern och hon har idag kontakt med faders bröder och släkt i ett annat land.

Rosa Elena Ringius - Spanska

MBS-21-RoEl-Ri-2019.jpg

Jag började som kursledare för 25 år sedan, då trodde jag att det skulle vara en tillfällig sysselsättning under mina studier, men med tiden blev jag mer och mer engagerad när jag fick så fin kontakt och gensvar från mina elever. Det är mycket roligt att se dem utveckla sina kunskaper i spanska.

Susanne Weissbach - Tyska

MBS-53-Tyska-SuWe-2019.jpg

Jag undervisar i tyska som är ett intressant språk men en kurs jag själv skulle vilja gå är italienska för nybörjare. Detta eftersom jag vill kunna prata med mitt barnbarns familj.

Tejal Athavle - Ayurvedisk Matlagning

MBS-37-Ayurvetisk-mat-TeAt-2019.jpg

Jag tycker att man ska gå min kurs om du vill veta mer om hur ayurveda ser på maten som vår medicin. Du ska äta rätt mat för just din dosha för att må bra och få mer energi. På min ayurvediska matlagningskurs får du kort inblick om vad ayurveda har att säga om mat och hälsa. Om hälsosam mat för olika kroppskonstitutioner, om smaker och effekter på matsmältningen. Att välja mat efter kroppstyp och årstid kommer förhoppningsvis att förbättra vårt välmående och vår mentala skärpa.

Marie-Jeanne Provost

Franskalärare.jpg

Jag älskar att undervisa och dela med mig av min kunskap. Att undervisa i språk är att bjuda på världen. På mina kurser vill jag att man både ska lära sig franska och lära sig att våga. Jag är mån om att få gruppen att trivas och att alla respekterar varandra, varje deltagare ska synas och höras.

Läs intervju med Marie-Jeanne