Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Studiecirkeln som gör skillnad

En miljon kronor. Så mycket pengar har föreningen och studiecirkeln Amelias vänner samlat in till barnhemsbarn i Sydafrika under de tio år den funnits. "Varenda krona gör nytta", säger föreningens ordförande Lisette Svensson.

Första gången Lisette Svensson, till vardags lärare i Partille, besökte barnhemmet Sakhumzi Center i den lilla sydafrikanska byn Mfuleni, drabbades hon hårt. Närmare 100 föräldralösa barn levde då på barnhemmet under mycket knappa förhållanden. För föreståndarinnan Amelia var det en kamp att ordna mat, betala elräkningen, ha sovplatser till alla och se till att de fick sjukvård.

– Jag blev oerhört tagen av att komma så nära barnen och se hur de hade det. Det fick mig att må dåligt, men det gav mig också viljan att hjälpa denna fantastiska kvinna på något sätt. Hennes kraft imponerade på mig och jag ville bidra, säger Lisette Svensson.

Startskottet för Amelias vänner

Det blev startskottet för Amelias vänner. Väl hemma från resan kom Lisette i kontakt med Barbro Phipps, en kvinna med stort tidigare engagemang i Sydafrika.

– Vi bestämde oss för att organisera oss för att hjälpa Amelia och ragga fler hjälpande händer här hemma. Projektet spreds bland våra vänner, släktingar och bekanta. Fler och fler ville vara med och hjälpa, och nu är vi ungefär 150 medlemmar, berättar Lisette.

Barnhemmet har blivit en trygg plats

Amelias vänner är en ekonomisk förening, vilket innebär att alla jobbar ideellt och alla pengar man skänker eller på olika vis samlar in går direkt till Amelias barn. Amelia har drivit sin verksamhet i över 40 år – i dag är hon en 75 år gammal eldsjäl som tar hand om de föräldralösa barnen i sin by med aldrig sinande kraft. Många av barnen är utplacerade i fosterhem men kommer varje dag till Sakhumzi Center för mat, lek och utbildning. Det har blivit en trygg plats i deras liv, mycket tack vare de pengar som Amelias vänner skickar. Bidragen bekostar mat, el och underhåll av olika slag, men också det där lilla extra som ger barnen guldkant i tillvaron. Som upplevelser av olika slag, utflykter och kalas. Man har också kunnat starta en särskild utbildningsfond åt barnen.

– Det innebär att de som vill och orkar har möjlighet att studera vidare. En pojke har utbildat sig till bilmekaniker och vi har kunnat hjälpa honom med både utbildningskostnad och verktyg, och vi har också hjälpt till att utbilda förskolepersonal på centret. Och ungdomarna har kunnat ta riktiga körkort så vi vet att de kör de yngre barnen på ett säkert och lagligt sätt.

Fler projekt för Amelias vänner

Nu har Amelias vänner ännu större planer på att hjälpa till. Högst på Amelias önskelista står ett community center, en plats i byn dit fler i alla åldrar kan komma, där det kan finnas dagverksamhet och en anställd sköterska, och nu verkar det som att Amelias vänner har lyckats få ett bidrag på 60 000 särskilt till byggandet av detta.

– Det känns så fint att vi har kunnat sträcka ut handen till dem som lever ett liv i fattigdom där familj och utbildning inte är något självklart. Det är ett hårt liv, men vi kan göra det lite lättare.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Lisette Svensson

Hösten 2014