Frågor och svar

Vad ska jag välja för dansstil?

Vilken musikstil gillar du att lyssna på? Hip Hop/Street dansas ofta till den senaste hitliste-musiken som hiphop, funk, soul och R&B. Jazz dansas ofta till pop eller musikalmusik, ibland även till jazz-musik. Balett dansas ofta till klassisk musik. Du kan även söka på Youtube på olika dansstilar för att få en uppfattning om hur det kan se ut. Fortfarande svårt att bestämma dig? Besök oss när vi har "Öppet hus". För datum för nästa "Öppet hus" mejla oss på vaxjo@medborgarskolan.se

Om man dansar på höstterminen, hur anmäler man sig till vårterminens fortsättning?

Vi har ett läsårstänk och alltså automatisk återanmälan från höstterminen till vårterminen, så vill man fortsätta dansa behöver man inte göra någonting. Det är endast om man inte vill fortsätta som man måste göra en aktiv avanmälan före andra kurstillfället. Och man går i samma nivå under ett helt läsår. Undantag kan finnas om dansledaren anser att man bör byta nivå redan efter en termin.

Vad är HipHop, jazz, magdans m.m?

Läs beskrivningen under varje kurs. Länkar till de olika dansstilar hittar du här.

Vad ska jag ha för kläder/skor?

Lediga kläder som du kan röra dig fritt i. Uppsatt hår på balett och jazz. Barfota eller en liten nätt danssko i de yngre grupperna samt baletten. OBS! Klädkod på baletten; figurnära kläder så dansledaren kan se kroppens linjer och gärna balettknut i håret. Barfota eller jazzsneakers/tekniksko i jazz, show och musikal. Innegymnastikskor i HipHop, Ragga & Streetjazz. Se mer information under länken "Kläder och skor". Det finns omklädningsrum och dusch i våra lokaler.

Jag vill börja i en grupp som jag egentligen inte har åldern inne för, får jag det?

Om du exempelvis är 12 år men fyller 13 senare samma termin så är det ok att börja i en grupp för 13+
Rekommendationen är att du börjar i den grupp som passar dig åldersmässigt. Våra ledare har kompetens att se om du är mogen för att flytta upp i nästa åldersgrupp. Vissa kurser har vi en högre åldersnivå på för att de är mer krävande eller kanske mer utmanande, vilket vi anser passar lite äldre elever. I grupper med en åldersnivå på 15 eller 16 år gäller målsmans godkännande om man vill börja den termin man fyller 15/16 men fyller senare på terminen. Fyller man år först kommande termin får man vänta med sin anmälan till den terminen. I våra grupper för 2 år och 4 år måste barnet ha fyllt den åldern när kursen startat för att få börja. Skicka ett mejl till vaxjo@medborgarskolan.se eller ring oss på kontoret om du har några frågor: 010-15 75 433

Jag är 27 år vilka kurser har ni att erbjuda just mig?

Alla från 2 år och uppåt är välkomna, vi har något för de flesta! Våra grupper för 13+ funkar för alla över 13 år såklart, i vissa 13+-grupper är medelåldern mycket högre. Skicka ett mejl till oss på kontoret och fråga om du vill veta vilken ålder det är på övriga deltagare i en grupp som du är intresserad av: vaxjo@medborgarskolan.se
Om du hellre vill dansa med någon närmare din egen ålder så har vi även vuxengrupper. Oavsett ålder så kan du hitta alla våra kurser indelat efter åldersnivå genom att klicka på de olika länkarna för åldersgrupper här.

Jag kan bara dansa vissa dagar i veckan, vad kan jag välja mellan då?

Vi har klasser alla dagar i veckan, förhoppningsvis kan du hitta en dag och tid som kan passa just dig. För att se alla klasser på en specifik dag. Välj avancerat sök under fliken "kurser och evenemang", då kan du kryssa för just den dag eller de dagar som du är intresserad av.

Vilken nivå ska jag välja?

Hur många terminer/år har du dansat innan? Se rekommenderad nivå på nivåinformation och/eller se rekommenderade förkunskaper under varje kurs. Om man är osäker så börja i en lägre nivå. Våra ledare ser om deltagaren bör flyttas upp.
Du behöver inte ha dansat hos oss förut för att få börja på en högre nivå. Om du exempelvis dansat i fyra terminer (2 år) hos någon annan, så kan du börja med att testa en F1-nivå och känns den nivån för enkel så kan du prata med ledaren för att få hjälp med att hitta en mer passande nivå.

Hur tar man sig till era lokaler?

Vi finns på Linnégatan 17 mitt i Växjö City i postens gamla lokaler, bakom Arbetsförmedlingen.
Hitta oss på kartan
Regionbussarna 141, 218, 310, 331, 350, 217, 219, 320, 340, 355 stannar precis utanför lokalen (hållplats Nygatan).
Närmaste hållplats för stadsbuss – Stortorget.
Närmaste bilparkering – Stortorget eller Norrtull. (Parkering förbjuden på gården utanför våra danslokaler).

Får en förälder vara med inne i danssalen?

Barnet ska vara så tryggt i sig själv att ni lugnt kan lämna det och låta barnet känna sig trygg i gruppens gemenskap. Vi ser gärna att du väntar utanför danssalen under lektionen. Vi har ett café där man kan sitta under lektionstiden. Det är en trygghet för barnet och kanske de behöver hjälp till toaletten… Allra första lektionstillfället är dock föräldern välkommen att sitta med inne i danssalen. Ni som lämnar era barn till en lektion; titta gärna in så ni ser att klassen går igång som vanligt (det har hänt att en ledare blivit akut sjuk/skadad så man måste ställa in på kort varsel) och det kan hända att ledaren vill lämna ut viktig information till föräldrarna. På Barnrytmiken, 2-3 år rekommenderar vi dock att en vuxen är med alla lektioner.

Får en kompis vara med och titta på en lektion?

Om det är en kompis som skulle vilja börja dansa så måste kompisen ringa till kontoret och meddela detta först: 010-15 75 433. Om det är en kompis som bara vill titta på när du dansar så måste du fråga din lärare och dina danskompisar i gruppen om det är ok.

Om jag är intresserad av att börja dansa när terminen redan startat, kan jag komma och titta på en dansklass?

Nej, våra danskurser är inte öppna för allmänheten. Man måste alltid anmäla sig i förväg och få en bekräftelse antingen via telefon, mejl eller genom faktura/kallelse på att man är välkommen.
Detta är bl.a. en säkerhetsfråga då vi måste veta vilka som är i våra lokaler om det skulle hända något. Det är även en trygghet för våra deltagare att man vet att det inte helt plötsligt dyker upp någon okänd för att titta på när man själv tränar.

Om jag kommer missa lektioner, kan någon annan ta de klasserna i mitt ställe?

Nej, din anmälan till kursen är personlig. Däremot kan du få ta igen lektioner som du missat (t.ex. vid sjukdom eller resa) på valfri annan klass i samma åldersnivå. Meddela bara oss på kontoret i förväg: vaxjo@medborgarskolan.se

Om jag är sjuk eller inte kan komma vid ett kurstillfälle, hur gör jag då?

Du måste meddela frånvaro i förväg. Detta är särskilt viktigt för kurser med få antal deltagare. Ibland har det hänt att en dansledare kommit till klassen men inga elever har dykt upp, eller att bara en elev dykt upp och då måste lektionen ställas in. Minsta antalet för att kunna köra en lektion är 3 st inklusive dansledaren.
Frånvaro kan man meddela till sin dansledare i förväg lektionen före t.ex. Blir man sjuk eller får förhinder med kort varsel ringer man och talar in ett meddelande på vår telefonsvarare som våra dansledare lyssnar av: 0470-50 01 54.
Om man i förväg vet att det är ett tillfälle då många inte kan komma så kan man ställa in det tillfället och ta igen det en annan gång med hela gruppen, så ingen behöver komma till en lektion i onödan som måste ställas in. Och glöm inte att du alltid kan få ta igen ett tillfälle som du missat på valfri annan klass i samma åldersnivå om du först mejlar till kontoret att du kommer: vaxjo@medborgarskolan.se

Får jag prova någon gång innan jag bestämmer mig?

Ja, du får prova 1:a kurstillfället men du måste anmäla dig först, man kan alltså inte bara dyka upp på en klass utan att ha anmält sig. Eventuell avanmälan görs så fort som möjligt efter 1:a kurstillfället, dock senast dagen innan 2:a kurstillfället.
Avanmälan görs på telefon: 010-15 75 433 eller via mejl: vaxjo@medborgarskolan.se Du kan INTE avanmäla dig till din ledare eller låta en kompis avanmäla dig. Har vi inte fått in din avanmälan så räknas du som deltagare fr.o.m. kurstillfälle 2 (även om du inte varit där) och måste betala full kursavgift.

Kan jag dela upp betalningen?

Ja, det kan du – upp till tre gånger utan extra kostnad. Önskan om delbetalning måste dock meddelas vid anmälan, vi kan inte ordna med detta efter fakturan gått ut.

Kan man få kvitto på kursen för att kunna nyttja sitt friskvårdsbidrag?

Jadå, bara mejla kontoret vaxjo@medborgarskolan.se eller titta in när vi är på plats så skriver vi ut ett kvitto efter du betalat kursen.

Finns det några prisrabatter?

Ja, vi har prisrabatter. Läs mer under ”Priser & Rabatter”

Kan man få ett intyg på att man gått en danskurs när den är slut?

Ja, du kan få intyg efter alla kurser du gått hos Medborgarskolan, så även här. Bara mejla vaxjo@medborgarskolan.se eller titta in när vi är på plats så fixar vi ett intyg till dig.

Måste man vara med på uppvisningar?

Nej, det är bara en bonus vi erbjuder er elever och inget tvång. Men om man inte vill/kan vara med så måste man meddela läraren detta i god tid så läraren vet detta när han/hon ska koreografera. Om man vet att man missar en uppvisning så kan man ta igen ett lektionstillfälle på valfri annan kurs eftersom sista kurstillfället räknas som uppvisningen. Bara meddela kontoret vilken klass du vill ta igen på vaxjo@medborgarskolan.se (Ju tidigare på terminen, desto lättare är det att ta igen på en klass).
Läs mer om våra tidigare och kommande uppvisningar HÄR

Måste man ha speciella kläder på uppvisningar?

Läraren och gruppen bestämmer tillsammans vad man ska ha på sig på en uppvisning. Ibland finns kläder att låna från vårt kostymförråd men oftast brukar det bli något som de flesta redan har hemma. Annars kan man fråga släkt och vänner om man kan få låna det man saknar. I nödfall kanske man behöver köpa/tillverka något själv och då rekommenderar vi att man ser om det finns att köpa i second hand-butiker eller billigare på nätet. Har man svårt att få tag på något så är det bara att säga till läraren och kompisarna i dansgruppen så brukar det mesta lösa sig så man slipper köpa nya kläder till uppvisningar.