Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Textilarbete som är bra för både hälsan och miljön

Erika Sandberg är handledare på arbetsträningsverksamheten på Medborgarskolan i Stockholm. Här driver hon sedan maj i år den textila verksamheten för arbetsträning, där deltagarna får arbeta med textilt hantverk i olika former. Erika har en bakgrund inom textil sedan 15 år tillbaka och innan hon började på Medborgarskolan arbetade hon på bl.a på Remake Stockholms Stadsmission.

Till att börja med: kan du berätta mer om vad arbetsträning är?

Arbetsträning är en arbetsmarknadsåtgärd. Beroende på vad du är i behov av, blir du placerad på en arbetsplats via Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Om du t.ex. har varit arbetslös under en lång tid kan du bli anvisad till att börja arbetsträna, eller om du varit sjukskriven och behöver komma tillbaka till arbetslivet i din egen takt. Det finns väldigt många bakgrunder till varför man är i behov av arbetsträning. Man kan nog säga att arbetsträning är en slags mjukstart på en arbetsplats och finns både på ordinarie arbetsplatser men också på speciellt utformade verksamheter, som här på Medborgarskolan. Syftet är att hitta vägar för att våra deltagare ska närma sig arbetsmarknaden – antingen det är att komma ut på den svenska arbetsmarknaden för första gången eller hitta tillbaka efter en tids frånvaro. Själva arbetsträningen handlar om att främja individens utveckling och jag tycker att det är ett superbra sätt att göra det med hjälp av textil.

Ja, hur kommer det sig egentligen att ni valde att koppla ihop arbetsträning med textilarbete?

Hantverk eller handarbete är något som är positivt för oss människor. Det sätter igång olika processer inom oss. Det finns något meditativt i att bara sitta och göra upprepande rörelser som i t.ex. broderi och korsstygn. Man behöver inte känna någon press att prestera, utan blir istället tilldelad en tydlig uppgift som man utför i sin egen takt. Det kan fungera som en form av rehablitiering. Sen så är textil i sig något vi alla har en relation till. Vi går runt i det hela tiden. Det är ett snällt material - det kan vara mjukt, vackert, ha massa färger. Vi har ofta positiva minnen kopplat till det och det kan få oss att känna oss trygga.

Men själva arbetsträningen och arbetet med textil fungerar väldigt bra ihop också för de deltagare som inte kan språket så bra. Det blir väldigt naturligt när man jobbar med hantverk i grupp att man ges språkträning, man sitter tillsammans i lugn och ro och arbetar med sina händer. Det är alltid bra att göra något praktiskt när man umgås. Man håller på med handarbete och känner ingen press att prata, utan det kommer naturligt och det som sägs är genuint i och med att det är en avslappnad situation där tankarna får vandra fritt. Som handledare är det tacksamt att i hantverk hittar olika uppgifter just utifrån deltagarnas förutsättningar, och om det är så att vi börjar sy större produkter som kläder så kan man tydligt dela upp det i olika moment. Man övar på samarbete. På så sätt kan jag som handledare snabbt se de olika stegen hos en person - om en person är bra på att ta instruktioner, samarbeta eller jobba snabbt till exempel. Det ingår i att vara handledare och ha en arbetsträningsverksamhet. Vi ska hjälpa Arbetsförmedlingen och deltagarna. Vi är arbetsgivarögat.

IMG_0223_1.jpg

Vad är det ni tillverkar?

Just nu håller vi på med broderi. Det började med att vi var på Nordiska museet och såg deras folkkonstutställning. Vi fortsatte sen med att prata om deltagarnas egna associationer till det vi såg, många hade egna berättelser om liknande textilier som vi såg där, och även de olika teknikerna. Sedan fick deltagarna ta med sig bilder på sånt som de tyckte var fint eller intressant och som de ville dela med resten av gruppen. Vi pratade om vad de skulle kunna göra av inspirationsbilderna, vilket ledde till att vi nu har fördjupat oss i yllebroderier, och gör yllevantar och ylletofflor. Men när vi kommit igång lite mer kommer vi börja med större projekt i fler tekniker, och andra material.

Jag har fått kontakt med en Second Hand-butik, Erikahjälpen i Spånga, som vi börjat få material ifrån och min förhoppning är att vi ska kunna producera lite saker till dem. Lite som ett kretslopp!

Årets julklapp blev ju det återvunna plagget. Hur tänker ni kring hållbarhet i verksamheten?

Det material vi använder får vi genom Second hand-butiken som jag precis nämnde. Nu broderar vi som sagt på ylle och där är gamla ylletröjor det perfekta materialet att återbruka. Man tvättar det i alldeles för hög värme och får ett fantastiskt filtmaterial! Målsättningen är att allt material vi använder ska vara återbrukat. Och jag har faktiskt sex flyttkartonger fulla med material på mitt kontor i Hjulsta. Det finns så otroligt mycket textil som bara slängs. Helt sinnessjukt! Egentligen så skulle vi inte behöva producera mer textilt material överhuvudtaget. Det finns redan tillräckligt. Vi köper och sen så slängs det. Om vi skänker det vidare så slängs ändå mycket av det som inte är i säljbart skick, och det är ett problem som jag vet att många Second Hand-butiker har – nämligen att det inte går att sälja allt de får in. Det blir till skräp hos dem istället, och de måste slänga det. Det kostar väldigt mycket, vilket tar pengar från det positiva som verksamheten egentligen skulle skänka till. Så jag tycker verkligen detta är en bra årets julklapp!

Kommer ni göra någon slags julverksamhet i samband med detta?

(Skratt) Just nu är det konsthantverk vi gör och det tar ju lite tid! Vi har broderat ganska länge men en målsättning är att kunna producera lite material som vi kan sälja på julmarknader. För det som deltagarna gör är verkligen fint! Det hade varit grymt om vi kunnat göra årets julklapp här på Medborgarskolan!

IMG_0211_1.jpg