Skonsam träning med orientalisk dans

Orientalisk dans är inte bara en traditionell dans med tusenåriga rötter, det är också en bra träningsform. Det kan Alva Aucu, som leder Medborgarskolans kurser i orientalisk dans i Helsingborg, intyga. Hon tycker att träningen är det bästa med orientalisk dans.

-För mig personligen är det bästa med orientalisk dans att den ger en skön och skonsam träning för kroppen, säger Alva.

Alva Aucu har dansat orientaliskt i drygt tio år. Redan från de första åren var hon assisterande lärare och nu är hon huvudlärare i orientalisk dans för alla åldrar på Medborgarskolan i Helsingborg.

Finns alltid mer att lära

Alva dansar mycket även på fritiden. Tillsammans med sin syster Maya Meru har hon duon och föreningen Oriental Shimmer och tillsammans med ytterligare sex dansöser gruppen Euphoria Bellydance Company.

-Den orientaliska dansen ett så stort, djupt och brett ämne att det alltid finns mer att lära sig, säger Alva. Det finns många olika stilar, redskap och genrer, allt från scenframträdanden till folklore från väldigt många olika länder. Mina favoritstilar är beledi awadi och tarab - de stilar som är mest känslofyllda.

Världens äldsta dans

Den orientaliska dansen har sitt ursprung i Mellanöstern och anses vara världens äldsta dans. Det handlar om att ha fullständig kontroll över kroppen och att kunna skaka höfterna på ett rytmiskt sätt genom mjuka rörelser. Varje del av kroppen ska ha sitt eget liv och det gäller att kunna isolera olika kroppsdelar.

Magdans ger kroppskotroll

En del av den orientaliska dansen är känd som magdans, där en kvinna dansar solo med mjuka, följsamma rörelser och använder höfterna extra mycket för att accentuera musikens rytmer. Magdansaren får en mjukare, rörligare kropp och stärker bland annat rygg, mage och höftmuskler.

-Orientalisk dans är en väldigt personlig dans, där dansaren fritt kan skapa det hen känner genom musiken, säger Alva. Jag kommer troligtvis syssla med orientalisk dans resten av mitt liv. Det är aldrig för sent att lära sig, så oavsett vem du är och hur du ser ut är du varmt välkommen till våra danskurser!